Tran nie tylko na odporność: przepisy zielarza na domowe mikstury z tranem
Badania wykazały, że regularne spożywanie tranu podnosi odporność organizmu i poprawia samopoczucie. Tran działa również przeciwmiażdżycowo i leczy skórę. Można stosować go też jako odżywkę na zniszczone włosy i paznokcie. Przeczytaj porady zielarza - jak stosować i z czym łączyć tran, żeby jak najlepiej wykorzystać jego właściwości.
Spis treści
Kiedyś tran podawano wyłącznie w formie cieczy o specyficznym zapachu. Obecnie w aptekach, sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością są trany z dodatkami aromatycznymi (pomarańcza, cytryna, mięta), maskującymi naturalny i dla wielu osób nieprzyjemny smak i zapach. Dla tych, którzy mają problemy z przełykaniem oleistego płynu, są trany w żelatynowych kapsułkach. Smak tranu można też poprawić samemu, łącząc go z innymi składnikami, które dodatkowo wzmocnią jego zdrowotne właściwości (zob. w ramce poniżej).
Jak długo przyjmować tran?
Bez względu na formę, w przypadku tranu sprawdza się zasada: długo, za to w małych dawkach. Nawet największa dawka tranu przyjęta jednorazowo nie przyniesie naszemu organizmowi tylu zdrowotnych korzyści, co niewielkie dawki (od łyżeczki do łyżki stołowej) przyjmowane przez okres od kilku tygodni do nawet paru miesięcy. Niektórzy specjaliści zalecają przyjmowanie tranu przez cały okres od jesieni do wiosny. Tran (zarówno w płynie, jak i w kapsułkach) najlepiej przyjmować w trakcie posiłków, np. podczas śniadania, by uniknąć efektu „odbijania się rybą”. Jeśli zdecydujemy się na tran w płynie, pamiętajmy, by przechowywać go w lodówce i zużyć w ciągu 5-6 tygodni od otwarcia.
Trzeba uważać, gdy oprócz tranu zażywamy preparaty witaminowe, bo przedawkowanie zawartych w tranie witamin A i D jest szkodliwe.
Wchłanianie tranu przyspieszą zioła żółciopędne
Do wchłonięcia się tranu niezbędna jest obecność żółci. Wszelkie zaburzenia wydzielania żółci, związane np. z usunięciem pęcherzyka (woreczka) żółciowego, uniemożliwiają przyswojenie tranu. Dlatego osoby cierpiące na niedostateczne wydzielanie żółci powinny wypić przed przyjęciem tranu zioła żółciopędne. Najlepszy będzie napar z kocanki albo kurkumy. Aby go przyrządzić, czubatą łyżeczkę ziół zalewamy szklanką wrzątku, parzymy kwadrans, przecedzamy przez sito i pijemy 2, 3 razy dziennie 15 minut przed przyjęciem tranu. Rosyjscy zielarze zalecali takim osobom przyjmowanie porcji tranu utartej z łyżką konfitur z owoców berberysu.
Tran do zadań specjalnych
Przepis na miksturę z tranu zwiększającą odporność
Badania wykazały, że regularne spożywanie tranu podnosi odporność organizmu i poprawia samopoczucie, a nawet może przeciwdziałać depresji. Warto go wzbogacić naturalną witaminą C, przy okazji maskując rybi smak. Łyżkę tranu mieszamy z łyżką konfitur z owoców róży bądź z sokiem z rokitnika (dzika róża i rokitnik to najlepsze źródła witaminy C) i przyjmujemy dwa razy dziennie przez co najmniej 3 tygodnie. Innym sposobem jest dodanie do łyżki tranu 3-5 kropli olejku z oregano. Zażywamy rano i wieczorem przez 2 tygodnie.
Domowy lek z tranu na miażdżycę
Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 tran przeciwdziała chorobie wieńcowej, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza też jej krzepliwość, a tym samym ryzyko choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy. Żeby nie przedawkować zawartych w tranie witamin A i D i jednocześnie zapewnić odpowiednio dużą dawkę kwasów omega-3, warto go połączyć z olejem roślinnym bogatym w te kwasy. Tran mieszamy z olejem z orzechów włoskich lub dzikiej róży w równych proporcjach. Przyjmujemy trzy razy dziennie po łyżce stołowej w trakcie posiłków.
Tran leczy skórę
Ze względu na dużą zawartość witaminy A tran przyśpiesza gojenie ran i przeciwdziała powstawaniu zmarszczek. Tranem w płynie smarujemy rany, skórę podrażnioną stanem zapalnym, odleżyny i odparzenia. Takie samo zastosowanie ma maść tranowa dostępna w aptekach.
Odżywka tranowa na włosy i paznokcie
Tran mieszamy z olejem rycynowym w równych proporcjach i stosujemy jako odżywkę do zniszczonych włosów i paznokci.
miesięcznik "Zdrowie"
Porady eksperta