Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?
SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok unikniesz obciążających organizm kuracji antybiotykowych. Młode pędy sosny do przygotowania syropu najlepiej zbierać w maju, a zawarte w nich sole mineralne, węglowodany i witamina C pomogą w leczeniu przeziębienia i nieżytu górnych dróg oddechowych. Czy wiesz, jak dawkować syrop z sosny?
Spis treści
- Kiedy stosować syrop z sosny?
- Zawartość substancji leczniczych w pączkach i pędach sosny
- Dawkowanie syropu z sosny
Na jakie dolegliwości pomaga syrop z sosny? Gęsty i bardzo słodki syrop z sosny jako lekarstwo często stosowany jest przez nasze babcie. To specyfik, którego nie może zabraknąć przy leczeniu przeziębienia. Pachnący syrop działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Zalecany jest przy problemach z górnymi drogami oddechowymi i zapaleniu gardła. Zawarty w syropie olejek sosnowy udrożnia drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. Witamina C, węglowodany i sole mineralne wspomagają układ odpornościowy organizmu.
Sprawdź jak łatwo zrobić syrop z sosny!
Kiedy stosować syrop z sosny?
Syrop z sosny warto zażywać, gdy:
- dopadło cię przeziębienie;
- masz kaszel i chrypkę;
- cierpisz na zapalenie gardła;
- masz zdiagnozowane zapalenie oskrzeli;
- chorujesz na grypę;
- masz katar;
- czujesz się osłabiony;
- masz dreszcze i czujesz przejmujące zimno.
Zawartość substancji leczniczych w pączkach i pędach sosny
Gorycze – związki chemiczne o gorzkim smaku. Przyjmowane w małych dawkach przed jedzeniem pobudzają apetyt, działają uspokajająco i wzmacniająco. Polecane rekonwalescentom i osobom osłabionym.
Kwasy żywiczne – związki chemiczne, które są głównym składnikiem kalafonii. Stosowane są też do wyrobu farb i lakierów oraz jako dodatki do mydeł.
Flawonoidy – organiczne związki chemiczne o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, moczopędnym i rozkurczowym.
Węglowodany (cukry) – dodają organizmowi energii.
Witamina C – wzmacnia odporność, neutralizuje wolne rodniki.
Sole mineralne – regulują gospodarkę wodną organizmu, korzystnie wpływają na kości.
Dawkowanie syropu z sosny
Profilaktycznie: 1 łyżeczka z rana lub jako sok do wody albo dodatek do herbaty.
W czasie choroby:
- dorośli 3-4 razy dziennie po jednej łyżeczce;
- dzieci 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.
Zaletą syropu z sosny jest to, że jest lubiany przez dzieci ze względu na słodki smak.
Polecany artykuł:
Porady eksperta
Polecany artykuł: