Syrop z cebuli - właściwości i działanie. Jak zrobić syrop cebulowy? PRZEPIS

2024-02-23 16:35

Syrop z cebuli jest od wieków sprawdzonym sposobem na przeziębienie. Przeznaczony jest zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Do wykonania podstawowej wersji syropu z cebuli potrzeba jedynie dwóch składników: cebuli i cukru, lub miodu. Niemniej to od ciebie zależy, jak będzie smakować. Dodając korzenne przyprawy, wzmocnisz jego działanie i przełamiesz nudę.

Syrop z cebuli przelany do czystych, wyparzonych szklanych butelek.
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Syrop z cebuli - działanie. Na co pomaga syrop z cebuli?
  2. Syrop z cebuli na kaszel
  3. Syrop z cebuli na flegmę
  4. Syrop z cebuli na ból gardła
  5. Syrop z cebuli na przeziębienie
  6. Syrop z cebuli na katar
  7. Syrop z cebuli na odporność
  8. Syrop z cebuli PRZEPIS
  9. Syrop z cebuli - właściwości
  10. Jak zrobić syrop z cebuli z dodatkami?
  11. Syrop z cebuli i czosnku
  12. Syrop z cebuli i miodu
  13. Syrop z cebuli i cytryny
  14. Syrop z cebuli, miodu i cytryny
  15. Syrop z cebuli, czosnku i miodu
  16. Syrop z cebuli i imbiru
  17. Syrop z cebuli, czosnku, cytryny, imbiru i miodu
  18. Syrop z cebuli, imbiru, kurkumy i miodu
  19. Syrop z cebuli - dawkowanie. Jak długo i ile razy dziennie stosować syrop cebulowy?
  20. Syrop z cebuli - po jakim czasie efekty?
  21. Syrop z cebuli dla dzieci. Od jakiego wieku podawać?
  22. Syrop z cebuli na noc. Czy syrop z cebuli można pić wieczorem?
  23. Syrop z cebuli w ciąży i przy karmieniu piersią
  24. Jak przechowywać syrop z cebuli? Ile może stać?
  25. Syrop z cebuli - przeciwwskazania i skutki uboczne

Syrop z cebuli - działanie. Na co pomaga syrop z cebuli?

Syrop z cebuli to sprawdzony sposób na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza głównemu składnikowi - cebuli.

Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jej właściwości lecznicze znane są już od wieków. Cebula to źródło witaminy C oraz substancji bakteriobójczych, dzięki czemu stosowana jest przy przeziębieniach. Wzmacnia również odporność.

Cebulę stosuje się także na zaparcia lub w przypadku problemów reumatologicznych. Choć słynie ze specyficznego zapachu i mocnego aromatu, jest chętnie dodawana do różnego rodzaju dań. Można spożywać ją na surowo, gotowaną oraz w postaci syropu z cebuli.

Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Syrop z cebuli na kaszel

Spożywanie syropu z cebuli zaleca się przede wszystkim w sezonie jesienno-zimowym, gdyż w tym czasie organizm jest bardziej narażony na infekcje. Natomiast można go stosować bez względu na porę roku. Są osoby, które przyrządzają domowy syrop i piją co jakiś czas w celu wzmocnienia odporności.

Na jaki kaszel syrop z cebuli?

Syrop z cebuli wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych. Ma również właściwości wykrztuśne, dzięki czemu może wspomóc leczenie kaszlu zarówno  suchego, jak i kaszlu mokrego. Rozrzedza zalegającą wydzielinę w gardle, tym samym ułatwiając pozbywanie się jej. 

Syrop z cebuli na flegmę

Podczas przeziębienia dochodzi do wzmożonej produkcji wydzieliny, która zalega w drogach oddechowych. Za pomocą kaszlu organizm próbuje się jej pozbyć, ale kiedy jest bardzo gęsta, cały proces przebiega znacznie dłużej. Syrop cebulowy pomaga rozrzedzić flegmę, dzięki czemu organizm szybciej wraca do zdrowia.

Syrop z cebuli na ból gardła

Przeciwzapalne właściwości cebuli przydadzą się w łagodzeniu i zwalczaniu takich dolegliwości jak ból gardła. Bakterie i wirusy, które zaatakowały błonę śluzową gardła, wywołują stan zapalny, który objawia się bólem, pieczeniem, trudnością w przełykaniu. Dlatego syrop z cebuli na chrypę czy inne dolegliwości związane z gardłem może być dobrym, domowym sposobem na przeziębienie, ale również jako forma wsparcia w leczeniu anginy i zapalenia gardła, zapalenia krtani oraz zapalenia zatok.

Syrop z cebuli na przeziębienie

Podczas przeziębienia organizm potrzebuje dodatkowej dawki witaminy C. To dlatego już w medycynie ludowej sięgano po cebulę, która zawiera związki fenolowe takie jak kwas ferulowy, kwas galusowy, kwas protokatechowy, kwercetyna i kemferol, a także flawonoidy (aglikon kwercetyny, kwercetyno-3,4'-diglukozyd, kwercetyno-4'-monoglukozyd, kwercetyno-3- monoglukozyd i wiele innych. Bogaty skład sprawia, że syrop z cebuli na przeziębienie w naturalny sposób wspomaga organizm w zaalczaniu stanów zapalnych łagodząc szereg objawów.

Syrop z cebuli na katar

Syrop z cebuli na katar warto wzmocnić dodatkiem korzennych przypraw. Kilka goździków, odrobina cynamonu i imbir nie tylko wykazują działanie przeciwzapalne, ale dzięki intensywnemu aromatowi mogą pomóc w udrażnianiu dróg oddechowych. Stąd pijąc syrop cebulowy, warto także powąchać go przez kilka minut, by uaktywnić receptory odpowiedzialne za katar czy kaszel. Intensywny aromat to dodatkowy, darmowy element leczenia przeziębienia.

Syrop z cebuli na odporność

Cebula zawiera przeciwutleniacze, takie jak kwasy fenolowe, flawonoidy szczególnie duże ilości kwercetyny, glikozyd kwercetyny, cepaeny, tiosulfiniany i antocyjany. Związki te hamują wzrost bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, takich jak B. cereusL. monocytogenes, P. aeruginosa, S. aureus i M. luteus. A naukowcy zaznaczają, że wiele badań potwierdziło również pozytywne działanie ekstraktów z cebuli w walce wirusami i grzybami. Stąd syrop z cebuli na odporność to dla wielu osób domowy i prosty sposób, by uchronić się przed infekcjami. Pomaga w tym również duża dawka witaminy C znajdująca się właśnie w cebuli.

Syrop z cebuli PRZEPIS

Przepis na syrop z cebuli jest niezwykle prosty. Wszystko zależy od oczekiwanej ilości. Dlatego chcąc przyrządzić domowy syrop dla całej rodziny najlepiej użyć do tego sześciu dużych sztuk. Wystarczy je obrać, posiekać w krążki lub piórka i wrzucić do słoika. Należy jednak pamiętać, by wcześniej dokładnie wymyć i wyparzyć szklany słój, by pozbyć się różnych patogenów.

Syrop z cebuli i cukru

Jest wiele przepisów na syrop z cebuli, jednak z jednym z podstawowych wariantów jest ten z dodatkiem cukru. Można go także zastąpić ulubionym miodem. 

Składniki:

  • 6 dużych cebul (proporcja na litrowy słoik),
  • 3 łyżki cukru.

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, piórka lub krążki. Podziel na trzy części. Pierwszą wsyp do słoika, dodaj łyżkę cukru. Za pomocą tłuczka lub drewnianej łyżki ugnieć cebulę, aby puściła sok. Czynność powtarzaj z każdą kolejną porcją cebuli cukru. Na wierzchu przykryj słoik gazą jałową i odstaw całość na parapet lub kuchenną szafkę na 24 godziny. Po tym czasie możesz już wypić trochę syropu, ale jego intensywność nie będzie zbyt duża.

Wstaw syrop z cebuli do lodówki. Przechowuj przez tydzień, pijąc każdego dnia po łyżce. Pamiętaj jednak, by po wyjęciu słoja z lodówki odczekać kilka minut, nie spożywaj zimnej mieszanki.

Syrop z cebuli gotowany

Jednym ze znanych sposobów na walkę z przeziębieniem jest także syrop z cebuli, ale gotowany. Wbrew pozorom nie wymaga większych umiejętności i ma sporo zwolenników. Proporcje wynoszą zazwyczaj 1:1, czyli na jedną średnią cebulę, jedna szklanka wody (250 ml). Natomiast jeżeli korzystasz z dużych cebul, to na jedną sztukę użyj 300 ml wody. 

Składniki:

  • 4 cebule,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru lub miodu.

Cebulę wrzuć do rondelka, zalej wodą. Zagotuj, a następnie odstaw na 30 minut. Po tym czasie dodaj cukier lub miód. Wymieszaj. Odcedź, a syrop przelej do umytej i wyparzonej buteleczki lub słoiczka. Przechowuj w lodówce przez 7 dni. Pij łyżkę dziennie na wzmocnienie odporności lub dwa razy po łyżce podczas przeziębienia.

Syrop z cebuli - właściwości

Dzięki witaminom i minerałom syrop z cebuli ma wiele cennych właściwości takich jak:

  • wykrztuśne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwdrobnoustrojowe,
  • prebiotyczne,
  • łagodzące obrzęk śluzówek,
  • łagodzące infekcje skórne.

Cebula jest także źródłem żelaza, dlatego spożywanie syropu z cebuli poleca się osobom zmagającym się z anemią. Syrop z cebuli ma właściwości moczopędne i bakteriobójcze. Może więc wspomagać leczenie chorób układu moczowego. Zawarte w cebuli glikozydy i inne enzymy poprawiają trawienie.

Jak zrobić syrop z cebuli z dodatkami?

Syrop z samej cebuli z czasem może się znudzić, dlatego dobrym rozwiązaniem jest dodawanie różnych przypraw o przeciwzapalnym działaniu. Częstą praktyką jest sięganie po imbir, goździki, czy laskę cynamonu. Niemniej nie każdy lubi korzenne smaki, dlatego polecamy także kilka innych rozwiązań opisanych poniżej.

Syrop z cebuli i czosnku

Świeży czosnek jest naturalnym antybiotykiem, dlatego też wzmocni działanie syropu z cebuli. Syrop z cebuli i czosnku nie jest on trudny w przygotowaniu. Wystarczy obrać 3-4 cebule i pokroić je w plasterki. Następnie ułożyć w słoiku, zasypując cukrem. Słoik należy zamknąć i odstawić na kilka godzin, aby cebula mogła puścić sok. Gotowy syrop należy przelać przez gazę i dodać kilka posiekanych lub zgniecionych ząbków czosnku.

Syrop z cebuli i miodu

Przygotowując syrop z cebuli, cukier warto zastąpić miodem. Jest on znacznie bardziej wartościowy niż cukier. Ponadto syrop z cebuli i miodu wspomaga pracę wątroby, wykazuje działanie bakteriobójcze oraz działa przeciwbiegunkowo.

Syrop z cebuli i cytryny

Aby zwiększyć jego działanie wzmacniające odporność, do syropu z cebuli można wycisnąć także cytrynę. Jest ona bogata w witaminę C, dzięki czemu pomoże ochronić organizm przed infekcjami.

Syrop z cebuli, miodu i cytryny

Bardzo popularną formą naturalnego wspierania organizmu w walce z przeziębieniem jest syrop z cebuli, miodu i cytryny. Kompozycja tych trzech składników sprawia, że smak jest częściej akceptowany także przez same dzieci. Przyrządzając syrop, warto sparzyć cytrynę wrzątkiem i pokroić w plastry. Układać w słoiku naprzemiennie z cebulą, zalewając każdą warstwę łyżką miodu. Na koniec całość zalać sokiem z jednej cytryny. 

Syrop z cebuli, czosnku i miodu

Kolejną propozycją dla wzmocnienia odporności i przyspieszenia leczenia infekcji jest syrop z cebuli, czosnku i miodu. To dobre zestawienie zwłaszcza kiedy przeziębienie jest dotkliwe i szukamy wsparcia w naturalnym antybiotyku, jakim niewątpliwie jest czosnek. Na 5 cebul wystarczą trzy ząbki czosnku. Dodając je do syropu, należy wcześniej przecisnąć je przez praskę lub rozgnieść. Dzięki temu uzyskasz więcej właściwości prozdrowotnych.

Syrop z cebuli i imbiru

Choć imbir kojarzony jest jako orientalna przyprawa, to jednak ma w sobie także nieco cytrynową i świeżą nutę. Dzięki temu dobrze smakuje w połączeniu z cebulą. Warto jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z jego ilością, ponieważ wówczas syrop z cebuli i imbiru będzie zbyt wyrazisty, nieco ostry w smaku i może podrażniać śluzówkę gardła. Najlepiej jest dodać 2 grube plastry do przyrządzanego syropu.  Imbir wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe, dlatego zdecydowanie warto po niego sięgać w trakcie przeziębienia.

Syrop z cebuli, czosnku, cytryny, imbiru i miodu

Dla tych, którzy szukają prawdziwej bomby witaminowej, polecamy syrop z cebuli, czosnku, cytryny, imbiru i miodu. Dobór tych składników sprawia, że do organizmu trafia wiele składników o działaniu przeciwzapalnym, dzięki czemu szybciej staniesz na nogi. Ważne są jednak proporcje. Na 5 cebul użyj 3 ząbków czosnku, 2 cytryny, 2 plastry imbiru i 3 łyżki miodu.

Z niczym nie należy przesadzać, zwłaszcza że tak silna mikstura może podrażniać układ pokarmowy. Zatem jeśli dotąd nie piłeś takiej mieszanki i nie wiesz, jak wpłynie na twój organizm, wykonaj ją w delikatnej formie. W tym celu możesz jeszcze ograniczyć ilość wymienionych dodatków.

Syrop z cebuli, imbiru, kurkumy i miodu

Ostatnią propozycją jest syrop z cebuli, imbiru, kurkumy i miodu. W prosty sposób łączysz wiele składników o działaniu przeciwzapalnym, nie obciążając przy tym układu trawienia. Na 5 cebul użytych w syropie wystarczy jedna łyżeczka kurkumy. Proporcje dotyczące miodu i imbiru są takie same jak w przykładach wymienionych powyżej.

Syrop z cebuli - dawkowanie. Jak długo i ile razy dziennie stosować syrop cebulowy?

Dawkowanie syropu z cebuli zależy celu stosowania. Otóż jeśli przygotowujesz syrop dla wzmocnienia odporności, to wystarczy, że każdego dnia wypijesz jedną łyżkę rano lub wieczorem. W przypadku infekcji należy zwiększyć dawkę do trzech razy dziennie po jednej łyżce. Wiele osób jednak zastanawia się, czy syrop z cebuli można pić wieczorem. Pamiętaj, że rozrzedza śluz i działa wykrztuśnie, dlatego jeśli masz kaszel suchy lub mokry, to najlepiej ostatnią dzienną dawkę przyjmuj nie później niż o godzinie 17:00.

Syropu nie powinno się stosować dłużej niż 7 dni. W dodatku należy pamiętać, by nie pić go na czczo, lecz wyłącznie po jedzeniu. W przeciwnym razie może dojść do podrażnienia układu pokarmowego.

Syrop z cebuli - po jakim czasie efekty?

O tym kiedy nastąpią pierwsze efekty działania syropu z cebuli, w dużej mierze decyduje intensywność objawów. Może się okazać, że już po dwóch dniach od stosowania syropu flegma zacznie się odrywać, a odruchy kaszlowe wywołane przez miksturę zaczną usuwać zalegającą wydzielinę. Natomiast jeśli chodzi o działanie syropu na podrażnione gardło, to efekty mogą być widoczne już po pierwszym użyciu.

Syrop z cebuli dla dzieci. Od jakiego wieku podawać?

Syrop z cebuli może pełnić funkcję naturalnego lekarstwa dla dzieci. Można podawać go na kaszel u dzieci powyżej 1 roku życia (maksymalnie 1 łyżeczka 3 razy dziennie).

Niestety syrop z cebuli bardzo często jest nielubiany przez dzieci ze względu na specyficzny smak i zapach. Aby był bardziej akceptowalny przez dziecko, warto dodać do niego miód, który złagodzi ostre nuty.

Syrop z cebuli na noc. Czy syrop z cebuli można pić wieczorem?

Syrop z cebuli działa wykrztuśnie, dlatego lepiej nie spożywać go na noc. Można go wziąć maksymalnie 2-3 godziny przed snem.

Syrop z cebuli w ciąży i przy karmieniu piersią

Przyszłe mamy nie powinny lekceważyć przeziębienia. Aby nie zaszkodzić dziecku, kobiety w ciąży nie powinny przyjmować samodzielnie żadnych leków. Przeziębienie i kaszel u kobiet w ciąży powinno być leczone pod kontrolą lekarza.

Dlatego w walce z przeziębieniem warto korzystać z naturalnych składników. W tym przypadku sprawdzi się właśnie syrop z cebuli. Zamiast cukru można też użyć jego zdrowszego zamiennika, czyli miodu.

Syrop z cebuli pomoże zwalczyć kaszel, katar oraz poprawi samopoczucie, nie zagrażając dziecku.

Jak przechowywać syrop z cebuli? Ile może stać?

Syrop z cebuli powinno się przechowywać w słoiku. Swoje właściwości i ważność zachowuje do ok. 2 tygodni, ale tylko przechowywany w lodówce. Pozostawiony w temperaturze pokojowej może się szybko zepsuć.

Syrop z cebuli - przeciwwskazania i skutki uboczne

Przeciwwskazaniem do picia syropu z cebuli są choroby układu pokarmowego, takie jak:

  • refluks,
  • wrzody żołądka lub dwunastnicy,
  • zapalenie ściany żołądka,
  • zapalenie dwunastnicy,
  • kamica żółciowa,
  • zespół jelita drażliwego itd.

Syropu z cebuli nie powinny pić także kobiety w ciąży, matki karmiące piersią oraz osoby uczulone na którykolwiek składnik. Warto także wspomnieć, że syropy są przygotowane na bazie miodu lub cukru zatem nie mogą ich pić cukrzycy i osoby z insulinoopornością.

Picie syropu z cebuli może także wywołać skutki uboczne takie jak wzdęcia, gazy, podrażnienie śluzówki żołądka, bóle brzucha. W takiej sytuacji należy natychmiast odstawić stosowanie syropu.

Przeczytaj też:

O autorze
Weronika Rumińska
Absolwentka filologii polskiej o specjalizacji redaktorsko-wydawniczej na Uniwersytecie Warszawskim. Zainteresowania związane z pracą redaktora rozwijała już w trakcie studiów magisterskich, czynnie współpracując z serwisem Poradnikzdrowie.pl na ścieżce redaktorskiej i social mediów. Prywatnie miłośniczka dobrego kryminału oraz jeździectwa.
Sonda
Robisz domowe syropy na zimę?