Syrop z buraka na kaszel - właściwości, zastosowanie, przepis na wykrztuśny syrop z buraka
Syrop z buraka to jeden z domowych i sprawdzonych sposobów na kaszel. Przyniesie ulgę, gdy drapie w gardle i męczy cię chrypka, ale nie tylko - sprawdza się również w łagodzeniu innych dokuczliwych objawów infekcji. Warto go stosować jako wsparcie kuracji zaleconej przez lekarza, zwłaszcza że jest tani i bardzo szybko można go przygotować.
Spis treści
- Właściwości prozdrowotne syropu z buraka
- Syrop z buraka - jakie składniki zawiera?
- Syrop z buraka - przepisy
Syrop z buraka jest tani, a przy tym niezwykle skuteczny, co potwierdzają doświadczenia kolejnych pokoleń. Niegdyś z jego pomocą leczono przede wszystkim anemię, obecnie często wykorzystywany jest jako remedium na dolegliwości związane z infekcjami: drapanie w gardle, czy suchy, męczący kaszel.
To znakomity zamiennik innych naturalnych sposobów na kaszel, np. syropu z cebuli, którego smak nie wszyscy akceptują.
Właściwości prozdrowotne syropu z buraka
Podobnie jak buraki, tak i syrop z buraka ma szereg cennych właściwości zdrowotnych:
- wzmacnia układ krwionośny
- zapobiega anemii
- wspomaga organizm wyniszczony chemioterapią
- łagodzi dolegliwości związane z menopauzą czy nadużywaniem alkoholu
- wspiera odporność
- przynosi szybką ulgę przy męczącym, suchym kaszlu ze skąpą wydzieliną
- zmniejsza uczucie drapania w gardle
- łagodzi chrypkę
- powleka przesuszone i podrażnione błony śluzowe gardła
- spowalnia rozwój infekcji wirusowej i bakteryjnej
Syrop z buraka - jakie składniki zawiera?
Te cenne właściwości prozdrowotne syrop z buraka zawiera substancjom, które znajdują się w burakach. Są to:
- witaminy - w tym wit. C, wit. A, wit E
- składniki mineralne - żelazo, wapń, magnez, potas, cynk, fosfor
- betaina - substancja o działaniu przeciwzapalnym i bakteriostatycznym
- antyoksydanty
- betalainy - barwniki zwalczające patogeny i wspierające odporność
Syrop z buraka - przepisy
Syrop z buraka można pić nawet trzy, cztery razy dziennie (porcja dla dorosłego to dwie łyżki). A można go przygotować na kilka różnych sposobów. Niezbędne składniki to duży burak ćwikłowy i miód lub cukier.
Przepis nr 1: Dokładnie umyj dużego buraka ćwikłowego, następnie wydrąż w środku np. za pomocą wykrawaczki do jabłek (uważaj, by go nie przebić na wylot) zostawiając dość grubą warstwę miąższu. Do kieszonki wsyp cukier, następnie na kilka minut włóż buraka do nagrzanego piekarnika - w kieszonce szybko zbierze się gęsty, rubinowy syrop, który można zlać do małego pojemniczka i doprawić do smaku miodem.
Przepis nr 2: Dużego buraka umyj, obierz ze skórki, a następnie rozdrobnij (np. zetrzyj na tarce) - miazgę, która powstanie, dokładnie przecedź np. przez gazę lub drobne sitko. Sok, który wyciśniesz, dopraw do smaku miodem (w proporcji 1:1). Możesz go przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Porady eksperta