Skwalen - naturalny lek z wątroby rekina
Skwalen jest związkiem, który występuje naturalnie w naszym organizmie, jednak warto go dodatkowo suplementować, gdyż ma bardzo dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Czym dokładnie jest skwalen i jakie są jego właściwości lecznicze? W czym jeszcze oprócz wątroby rekina możemy go znaleźć?
Skwalen (od łac. Squalus, czyli koleń - jeden z gatunków rekina) jest związkiem organicznym powszechnie występującym w przyrodzie, w tym w tkankach ludzi, zwierząt i roślin. Jest obecny również w naszym ciele, ale najlepszym jego źródłem jest olej z wątroby rekina. Z jego dobroczynnych właściwości od wieków korzystali już Japończycy, nazywali go nawet samedawa, czyli "lekarstwem na wszystko".
Skwalen nazywany jest prekursorem cholesterolu, gdyż powstaje w procesie tworzenia się cząsteczek cholesterolu, dlatego zaliczamy go do lipidów, choć nie jest on tłuszczem. Skwalen ma postać przezroczystego płynu o lekkim żółtym zabarwieniu i delikatnym zapachu.
Spis treści
- Skwalen w ludzkim organizmie
- Właściwości skwalenu
- Naturalne źródła skwalenu
- Skwalen - dlaczego warto go suplementować?
- Skwalen - dawkowanie i skutki uboczne
- Skwalen a skwalan
Skwalen w ludzkim organizmie
Naukowcy odkryli, że każdy człowiek rodzi się z niewielką ilością skwalenu w organizmie, lecz między 30. a 40. rokiem życia jego poziom spada.
Co ciekawe, najwięcej skwalenu znajdziemy w:
- naszej skórze (w płaszczu lipidowym oraz łoju skórnym, czyli sebum) - 30 mg skwalenu na 100 g tłuszczu skóry;
- woskowinie usznej;
- tarczycy - 5 mg/100 g;
- wewnętrznej warstwie tętnic - 4 mg/100 g;
- śledzionie;
- sercu;
- nerkach;
- jelitach;
- płucach;
- mózgu.
Właściwości skwalenu
Specjaliści są zgodni, że skwalen pełni bardzo ważne funkcje w naszym organizmie:
- Tworzy płaszcz hydrolipidowy skóry, który chroni człowieka przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie ultrafioletowe, a także przed utratą wody, dzięki czemu nasz naskórek jest dobrze nawilżony, elastyczny i mniej podatny na podrażnienia.
- Ma działanie antyoksydacyjne, czyli walczy z nadmiarem wolnych rodników, co zapobiega szybkiemu starzeniu się i rozwojowi nowotworów.
- Jest naturalnym antybiotykiem - ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.
- Reguluje poziom cholesterolu we krwi.
- Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.
- Przeciwdziała rozwojowi chorób serca.
- Do spółki z alkiloglicerolami i kwasami omega-3 dba o naszą odporność.
- Uczestniczy w syntezie witaminy D, więc przyczynia się do prawidłowej budowy kości.
- Działa ochronnie na naszą wątrobę, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, zwłaszcza tych spowodowanych przemysłową działalnością człowieka (dzięki tym właściwościom jest też podawany pacjentom, którzy przedawkowali leki lub zażyli truciznę).
Naturalne źródła skwalenu
Skwalenu nie da się wyprodukować w sposób syntetyczny, można go jedynie pozyskać z różnego rodzaju naturalnych olejów. Najlepszym i najbardziej przyswajalnym źródłem skwalenu jest olej z wątroby rekina. Jednak możemy go też pozyskiwać z roślinnych źródeł, takich jak:
- oliwa z oliwek (685,5 mg/100 g)
- olej z amarantusa (630 mg/100 g)
- olej z pestek dyni (890 mg/100 g)
- nasiona amarantusa (590 mg/100 g)
Skwalen - dlaczego warto go suplementować?
Choć nasz organizm naturalnie wytwarza skwalen, to są to ilości na tyle małe, że warto je uzupełniać poprzez suplementację. Trzeba jednak pamiętać, że stężenie skwalenu w olejach roślinnych jest od 3 do 10 razy mniejsze niż w oleju rybim, więc najlepszym rozwiązaniem będzie suplementowanie tabletek z wątroby rekina lub oleju w płynie. Nie należy go jednak mylić z popularnym tranem, który jest produkowany z ryb dorszowatych.
Skwalen - dawkowanie i skutki uboczne
Przyjmuje się, że dzienne spożycie skwalenu powinno wynosić minimum 11 mg/dobę, jednak jest to dawka nieuwzględniająca np. diety śródziemnomorskiej bogatej w ryby i oliwę z oliwek. Wykazano, że w krajach, w których dzienne spożycie skwalenu wynosi 400 mg/dobę, występują rzadsze zachorowania na nowotwory. Z kolei ilość 500 mg/dobę zwiększa poziom dobrego cholesterolu i obniżenie złego, a dawka 860 mg zmniejsza poziom ogólnego cholesterolu. U pacjentów onkologicznych stosuje się zazwyczaj dawki 2000-5000 mg/dobę.
Jak dotąd nie ma dobrze udokumentowanych skutków ubocznych po zażyciu skwalenu. U niektórych osób zaobserwowano jedynie przejściowe luźne stolce.
Ze względu na brak wiarygodnych badań nie zaleca się przyjmowania skwalenu przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Skwalen a skwalan
Niektórym osobom obie te substancje mogą się mylić, ale w rzeczywistości skwalan jest syntetyczną pochodną skwalenu. Ze względu na swoje właściwości znalazł on szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, gdyż:
- nawilża skórę;
- chroni ją przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych;
- zwalcza wolne rodniki, zapobiegając starzeniu się skóry;
- stymuluje produkcję kolagenu odpowiedzialnego za elastyczność naskórka;
- łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry w przebiegu trądziku, łuszczycy, egzemy;
- działa nawilżająco na włosy.
Jak dotąd działania te nie zostały jednak potwierdzone naukowo.
Czytaj też:
Porady eksperta