Selen: właściwości i źródła w żywności
Selen pełni ważne funkcje w organizmie. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Może także obniżać ryzyko wystąpienia niektórych form nowotworów. Jakie jeszcze właściwości ma selen? Jakie są objawy nadmiaru i niedoboru selenu? Które produkty zawierają najwięcej tego pierwiastka?
Selen jest pierwiastkiem tajemniczym – występuje w przyrodzie w mikroskopijnych ilościach (i z tego powodu bywa zaliczany do tak zwanych mikroelementów). Wiadomo, że selen został odkryty w 1817 roku przez szwedzkiego chemika J.J. Berzeliusa. Ze względu na rzadkość występowania nie był on przedmiotem szczególnego zainteresowania przez ponad sto lat. Dopiero w minionym wieku poznano go bliżej, między innymi w związku z rozwojem metod laboratoryjnych pozwalających dokładnie określić jego poziom w krwi.
Spis treści
- Rola selenu w organizmie
- Selen - objawy i skutki niedoboru
- Selen - objawy i skutki nadmiaru
- Selen - występowanie w żywności
Rola selenu w organizmie
W organizmie selen spełnia ważną funkcję – jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów, pomaga usuwać wolne rodniki i chroni komórki i czerwone krwinki przed ich toksycznym działaniem. Odgrywa ważną rolę w procesie powstawania odporności organizmu oraz prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Selen wspomaga leczenie depresji, łagodzi ból towarzyszący reumatoidalnemu zapaleniu stawów.
Selen - objawy i skutki niedoboru
Dieta stosowana w naszym kraju w większości przypadków pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania na selen.
Do powstania niedoboru selenu dochodzi w bardzo specyficznych okolicznościach, takich jak:
- ciężkie zaburzenia wchłaniania pokarmu z przewodu pokarmowego,
- żywienie pozajelitowe,
- stany po usunięciu dużych części jelita cienkiego.
Jedynym krajem, gdzie może dochodzić do niedoboru selenu z powodu jego małej zawartości w diecie, są Chiny. Na wielu obszarach tego kraju dzienne spożycie selenu wynosi poniżej 20 mikrogramów na dobę. Obniżony poziom tego składnika występuje też w przebiegu następujących chorób:
- AIDS,
- choroby naczyń krwionośnych,
- ostre zapalenie trzustki,
- fenyloketonuria,
- mukowiscydoza,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- retinopatia,
- niewydolność nerek,
- choroby immunologiczne,
- depresja¹.
Niedobór tego pierwiastka może objawiać się niewydolnością serca, a także dysfunkcją tarczycy. Dzieci urodzone przez matki z niedoborem selenu i jodu są bardziej narażone na kretynizm - wrodzoną chorobę powodującą niedorozwój umysłowy i fizyczny.
Poza tym zbyt niski poziom selenu wiąże się z chorobami nowotworowymi. Uzupełnienie niedoborów tego pierwiastka może uchronić przed tą chorobą.
Skorzystaj z wygodnych diet online Poradnika Zdrowie opracowanych także dla osób zmagających się z niedoborami witamin i mikroelementów. Precyzyjnie dobrany plan dietetyczny odpowie na Twoje indywidualne potrzeby żywieniowe. Dzięki nim odzyskasz zdrowie i poprawisz swoje samopoczucie. Diety te są opracowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych.
Selen - objawy i skutki nadmiaru
Niekiedy o selenie mówi się, że jest to pierwiastek o dwóch obliczach. Uzupełnienie jego niedoborów może uchronić przed rakiem, jednak u niektórych osób, które mają prawidłowe lub podwyższone stężenie selenu we krwi, jego nadmierna podaż może zwiększać zagrożenie wystąpienia choroby nowotworowej.
Warto więc ewentualną decyzje o stosowaniu suplementów diety zawierających selen skonsultować z lekarzem. Takie podejście jest szczególnie zalecane osobom z obciążającym wywiadem w kierunku chorób nowotworowych, a zwłaszcza raka piersi. Możliwe jest wykonanie oznaczenia tego pierwiastka we krwi w specjalistycznych laboratoriach i podjęcie właściwej decyzji po wykonaniu badania.
Jednak najbardziej charakterystycznym objawem przewlekłego zatrucia selenem (selenozy) jest łamliwość i utrata paznokci oraz wypadanie włosów. Inne objawy to:¹
- depresja,
- nerwowość,
- niestabilność emocjonalna,
- nudności i wymioty,
- czosnkowy oddech,
- pocenie się,
- zaburzenia ze strony układu nerwowego.
Selen - dzienne zapotrzebowanie
- niemowlęta - 15-20 μg
- dzieci:
- od 1. do 3. roku życia - 20 μg
- od 4. do 9. roku życia - 30 μg
- chłopcy:
- od 10. do 12. roku życia - 40 μg
- od 13. do 18. roku życia - 55 μg
- dziewczęta:
- od 10. do 12. roku życia - 40 μg
- od 13. do 18. roku życia - 55 μg
- mężczyźni: 55 μg
- kobiety: 55 μg
- kobiety w ciąży: 60 μg
- kobiety karmiące - 70 μg
Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012
Selen - występowanie w żywności
Najbogatszym źródłem pokarmowym selenu są orzechy brazylijskie, ale spore jego ilości znajdziesz także w łososiu oraz tuńczyku - 100 g tej ostatniej ryby w 95 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen.
Dla tych, którzy wolą mięso niż ryby, można polecić 100 g wołowiny lub filetu z indyka - pokrywają one 50 proc. dobowego zapotrzebowania na selen. Kolejne 20 proc. można uzyskać, zjadając jedno jajko z kilkoma kromkami pieczywa (po 6 proc. każda kromka). Dla tych, którzy z powodów dietetycznych wolą unikać pieczywa, dobra informacja jest taka, że 100 g ryżu pokryje 15 proc. dziennego zapotrzebowania na selen.
Źródło:
1. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012
Zobacz też:
- Cynk wzmocni odporność, poprawi stan włosów i paznokci
- Magnez wzmacnia mięśnie i koi nerwy
- Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności
Porady eksperta