Przyspiesza trawienia, a nawet poprawia pamięć. Wystarczy dodawać odrobinę do sałaty
Jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3. Dodany do sałatki doda jej orientalnego smaku. Jednak co najważniejsze wspomoże nie tylko układ nerwowy, ale także podkręci metabolizm i zwiększy odporność na infekcje. W czym tkwi jeszcze sekret oleju z kozieradki? Postanowiliśmy zapytać o to dietetyka Armanda Jabłońskiego.
Olej z kozieradki to aromatyczny olej, który bogaty jest w niezbędne kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3, co sprawia, że jest korzystny dla wielu procesów zachodzących w organizmie. Swoje właściwości zawdzięcza nasionom kozieradki, które zawierają m.in.:
- antyoksydanty
- olejki eteryczne
- witaminy (A, C, tiaminę, niacynę, kwas foliowy, ryboflawinę)
- minerały (wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk)
- lecytynę
- estry
- białka roślinne
Z tych nasion otrzymuje się olej z kozieradki, którego wyróżnia wyjątkowe bogactwo wartości odżywczych. Nasiona te zawierają od 20 proc. do 30 proc. substancji śluzowych, składających się w dużej mierze z galaktomannanów. Jak zaznaczył dietetyk Armand Jabłoński, „dodatkowo wysoka zawartość flawanoidów oraz saponin steroidowych w oleju z kozieradki świadczy o jego działaniu przeciwzapalnym”. – W składzie oleju z kozieradki można też znaleźć substancje śluzowe, które wyścielają układ pokarmowy – dodał specjalista.
Spis treści
- Na co jest dobry olej z kozieradki?
- Czy kozieradka jest dobra na twarz?
- Ile oleju z kozieradki dziennie?
- Z czym nie łączyć kozieradki?
Na co jest dobry olej z kozieradki?
Dzięki tak bogatemu składowi olej z kozieradki ma wiele właściwości prozdrowotnych. - Spożywanie niewielkich ilości oleju z kozieradki może przyczynić się do wsparcia naszego układu nerwowego oraz odpornościowego, co usprawni nasze procesy myślowe oraz zmniejszy prawdopodobieństwo infekcji. Wspomniane wcześniej substancje śluzowe mogą wspomagać terapię choroby wrzodowej żołądka i podrażnienia przewodu pokarmowego – wyjaśnił dietetyk Armand Jabłoński w rozmowie dla Poradnika Zdrowie.
Olej z kozieradki to dobry sposób na:
- przyspieszenie trawienia – pobudza wydzielanie soków żołądkowych i trzustkowych oraz działa ochronnie na miąższ wątroby podobnie jak wyciąg z owoców ostropestu plamistego
- obniżenie „złego” cholesterolu (LDL) we krwi oraz zahamowanie aktywności lipazy i spowolnienie wchłaniania związków tłuszczowych
- uregulowanie działania gospodarki insulinowo-glukozowej w organizmie (m.in. obniżenie poziomu glukozy we krwi)
- poprawienie i wzmocnienie układu krążenia
- zbudowanie masy mięśniowej i zwiększenie odporności mięśni na zmęczenie
- poprawienie pamięci
- złagodzenie bólu gardła
To warto sprawdzić – kozieradka i jej wyjątkowe właściwości! [GALERIA]
Czy kozieradka jest dobra na twarz?
Olej z kozieradki jest też szeroko wykorzystywany w kosmetyce oraz przynosi wiele korzyści dla skóry i włosów. Dlatego, że wykazuje on działanie oczyszczające i wygładzające. Oleju z kozieradki mogą używać osoby, które mają problem z wypadaniem włosów. Najlepiej wtedy wcierać olej w skórę głowy na suche lub wilgotne włosy, by dostarczyć jej wiele cennych składników odżywczych – między innymi wzmacnia cebulki i wygładza suche kosmyki. Zawartość witaminy A w oleju z kozieradki ogranicza nadmierną produkcję sebum, natomiast obecność związków śluzowych sprawia, że włosy staną się gładkie i bardziej lśniące. Nie można też zapomnieć o bogactwie składników mineralnych, które mają wpływ na odbudowę struktur komórkowych w skórze głowy.
Jeśli kobiety chcą poprawić wygląd piersi, to jak najbardziej mogą sięgnąć po olej z kozieradki. Zadba on o odpowiednie odżywienie, nawilżenie i jędrność skóry piersi. Kilka kropel oleju z kozieradki warto dodać również do balsamu, który przyniesie ukojenie skórze i przyczyni się do wzrostu jej elastyczności.
Ile oleju z kozieradki dziennie?
Olej z kozieradki można stosować na zimno, jako samodzielny, naturalny specyfik lub w połączeniu z innym olejem. Dodanie odrobiny oleju na przyład do sałatek czy sosów, nada im pysznego, orientalnego smaku.
U osób poniżej 18. roku życia, jak podkreślił dietetyk Armand Jabłoński, warto dodawać jego symboliczne ilości. – W przypadku dorosłych sugeruje się 1g (1000mg/ ok. 35 kropli) dziennie przez maksymalnie 7 dni. Dłuższe przyjmowanie oleju z kozieradki bądź jakiekolwiek wątpliwości co do jego bezpieczeństwa zawsze warto skonsultować z lekarzem – dodał.
Olej z kozieradki można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub w aptece. Sprzedawany jest w szklanej, przyciemnianej butelce wyposażonej w zakraplacz (tzw. pipetę) do łatwego dozowania. Po otwarciu najlepiej znaleźć mu miejsce w kuchni w chłodnym ciemnym miejscu.
Z czym nie łączyć kozieradki?
O wyjaśnienie tej kwestii poprosiliśmy dietetyka Armanda Jabłońskiego. – Oleju z kozieradki nie powinno przede wszystkim łączyć się z lekami przeciwzapalnymi oraz lekami na tarczycę. Jego składniki mogą wchodzić w interakcję z wyżej wspomnianymi lekami i zaburzać ich wchłanianie – zaznaczył dietetyk Armand Jabłoński w rozmowie dla Poradnika Zdrowie. Zatem warto mieć to na uwadze przed rozpoczęciem stosowania oleju z kozieradki.
Polecany artykuł: