Molibden: rola w organizmie. Nadmiar, niedobór i źródła molibdenu

2014-10-08 15:19

Molibden jest jednym z najrzadziej występujących na Ziemi pierwiastków, mimo to znajduje się we wszystkich tkankach zwierząt i ludzi.Sprawdź, jaką rolę pełni molibden w organizmie człowieka, czym grozi jego nadmiar lub niedobór i jakie są najlepsze źródła tego pierwiastka.

Molibden: rola w organizmie. Nadmiar, niedobór i źródła molibdenu
Autor: Thinkstockphotos.com Sprawdź, jaką rolę pełni molibden w organizmie człowieka, czym grozi jego nadmiar lub niedobór i jakie są najlepsze źródła tego pierwiastka.

Spis treści

  1. Molibden: nadmiar i niedobór
  2. Molibden: gdzie go szukać?

Choć molibden spotkamy w organizmie człowieka w śladowych ilościach, pełni ważną rolę. M.in. umożliwia produkcję enzymów niezbędnych do przyswajania cukrów i tłuszczów, czyli bierze udział w procesie dostarczania komórkom energii. Jest niezbędny do prawidłowego przyswojenia żelaza, a tym samym chroni nas przed anemią. Dba o zęby i kości, poprawia odporność, uczestniczy w oczyszczaniu organizmu z toksyn, jest niezbędny do prawidłowego wzrostu młodego organizmu i ma pozytywny wpływ na męską płodność.

Molibden: nadmiar i niedobór

Niedobór molibdenu może mieć groźne skutki dla zdrowia, a nawet życia. Na szczęście, jeśli jemy warzywa i owoce, taka sytuacja nam nie grozi, ponieważ molibden przechodzi z gleby do roślin. Nie trzeba go zatem suplementować. Wyjątek stanowią pacjenci z objawami niedocukrzenia, którym czasem zaleca się przyjmowanie preparatów mineralno-witaminowych z molibdenem. Ale musi się to odbywać pod nadzorem lekarza, bo nadmiar tego pierwiastka (spożywanie dawek wyższych niż 10 mg dziennie) jest szkodliwe dla układu pokarmowego i stawów.

Molibden: gdzie go szukać?

Ilość molibdenu w warzywach, owocach i zbożach zależy od tego, gdzie się je uprawia. Rośliny, które wyrosły na terenach bogatych w ten pierwiastek, mogą go zawierać nawet kilkaset razy więcej niż te wyhodowane na glebie ubogiej w molibden. Najwięcej molibdenu jest w glebach wapiennych i bagiennych. Dobrym źródłem tego pierwiastka są produkty z mąki pełnoziarnistej, fasola i groch, zielonolistne warzywa i podroby, a także... twarda woda, jakiej dostarczają wodociągi publiczne.

Ważne

Cenny także dla przemysłu

Molibden pozyskiwany przez przemysł wydobywczy w postaci czystej jest srebrzystobiałym metalem, bardzo twardym, o temperaturze topnienia jednej z najwyższych spośród wszystkich pierwiastków. Wykorzystuje się go m.in. w lotnictwie i do produkcji lamp żarowych.