Miedź: właściwości i rola w organizmie
Miedź to pierwiastek chemiczny, który chroni organizm człowieka przed osteoporozą, zwiększa odporność, wpływa na dobrą pracę mózgu, a nawet hamuje rozwój bakterii. O niedoborze miedzi mogą świadczyć problemy z koncentracją i zapamiętywaniem oraz częste przeziębienia. Jaką rolę pełni miedź w organizmie? Jakie są najlepsze źródła miedzi?
Spis treści:
Miedź w organizmie występuje tylko w śladowej ilości (75–150 mg), znajduje się jednak we wszystkich tkankach. Najwięcej miedzi jest w wątrobie, mózgu, sercu i nerkach, mniej w gruczołach, kościach i mięśniach.
Miedź - rola w organizmie
Bierze udział w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do każdej komórki, zwłaszcza do wrażliwej na niedotlenienie tkanki nerwowej. Od ilości miedzi zależy praca mózgu – zdolność myślenia, zapamiętywania, kreatywność. Miedź wpływa na przesyłanie impulsów nerwowych i poziom neuroprzekaźników. Ułatwia też transportowanie i wchłanianie żelaza.
Zwiększa odporność organizmu i chroni przed wolnymi rodnikami. To bardzo ważna funkcja. W miarę jak się starzejemy, ilość wolnych rodników w organizmie wzrasta i z coraz większą siłą atakują one wszystkie komórki, w tym komórki nerwowe mózgu. A to prowadzi do ich uszkodzenia, a nawet obumarcia.
Miedź zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Ma też działanie bakteriostatyczne – hamuje wzrost bakterii i niszczy je. Jest niezbędna do tworzenia melaniny, pigmentu decydującego o kolorze skóry i włosów. Uczestniczy w syntezie ponad 15 białek, w tym kolagenu i elastyny, które opóźniają starzenie się skóry.
Miedź - źródła. Produkty, w których występuje miedź
Produktami bogatymi w miedź są: wątroba, zarodki i otręby pszenne, płatki owsiane, orzechy, kakao, nasiona słonecznika. Zawartość miedzi w wodzie pitnej zależy od jej kwasowości i materiału, z jakiego są zrobione rury. Woda miękka ma więcej miedzi.
Warto wiedzieć, że miedź jest lepiej przyswajana z diety bogatej w białko zwierzęce niż z diety zawierającej głównie białka roślinne. Ponadto przyswajanie jej poprawiają węglowodany (glukoza i skrobia, w mniejszym stopniu fruktoza) i witamina C.
Z kolei żelazo, cynk, cyna, wapń i fosfor mają negatywny wpływ na jej przyswajanie. Przyswajanie miedzi zmniejszają także fityniany, błonnik pokarmowy i związki siarki.
Może to cię zainteresuje:
- Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności
- Selen: właściwości i źródła w żywności
- Mangan a zdrowie. Jakie funkcje w organizmie pełni mangan?
Zawartość miedzi w 100 g wybranych produktów
- kakao - 3,71 mg
- nasiona słonecznika - 1,87 mg
- pestki dyni - 1,57 mg
- orzechy laskowe - 1,29 mg
- wątroba wieprzowa - 0,63 mg
- natka pietruszki - 0,61 mg
- płatki owsiane - 0,55 mg
- kasza gryczana - 0,41 mg
- groszek zielony - 0,30 mg
- chleb żytni razowy - 0,24 mg
- orzechy włoskie - 0,28 mg
- czekolada gorzka - 0,16 mg
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
Miedź - objawy niedoboru
Niedobór miedzi może dawać takie objawy, jak m.in:
- problemy z koncentracją i pamięcią
- nadpobudliwość
- kruche, łamliwe kości
- częste infekcje
Przewlekły brak tego pierwiastka prowadzi do anemii.
Niedobór miedzi grozi osobom cierpiącym na przewlekłe biegunki, z zaburzonym wchłanianiem, odchudzającym się, a także zażywającym dużo suplementów cynku, kadmu, fluoru i kwasu fitynowego, które pogarszają wchłanianie tego pierwiastka. Trzeba wtedy również przyjmować miedź.
Miedź - objawy nadmiaru
Przedawkowanie zdarza się rzadko. Może powodować:
- bóle mięśni
- bóle żołądka
- mdłości
- zaburzenia pracy wątroby
- zaburzenia pracy serca
- zaburzenia pracy układu oddechowego
Warto wiedzieć, że nadmierne ilości miedzi gromadzone są w wątrobie, mózgu i rogówce oka, czego skutkiem jest uszkodzenie tych narządów.
Preparaty z miedzią przyjmuje się w porozumieniu z lekarzem, o stałych porach, podczas posiłku, by nie podrażniać przewodu pokarmowego.
Miedź - dawkowanie
- niemowlęta - 0,2 mg
- dzieci - od 5. miesiąca życia do 3. roku życia - 0,3 mg
- dzieci: od 4. do 6. roku życia - 0,3 mg; do 7. do 9. roku życia - 0,7 mg;
- chłopcy: od 10. do 12. roku życia - 0,7 mg; od 13. do 18. roku życia - 0,9 mg;
- dziewczęta: od 10. do 12. roku życia - 0,7 mg; od 13. do 18. roku życia - 0,9 mg;
- mężczyźni: 0,9 mg;
- kobiety: 0,9 mg;
- kobiety w ciąży: 1 mg;
- laktacja: 1,3 mg;
Źródło: Instytut Żywności i Żywienia (Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja)
miesięcznik "Zdrowie"
Porady eksperta