Malwa: właściwości lecznicze
Białe, blado- i ciemnoróżowe, czerwone – kwiaty malwy mają różne barwy, ale tylko odmiany ciemnofioletowe są wykorzystywane do celów leczniczych i kosmetycznych. Sprawdź, jakie właściwości lecznicze ma malwa i przy jakich schorzeniach może być pomocna.
Spis treści
- Malwa pielęgnuje i nawilża skórę
- Malwa zmniejsza dolegliwości przekwitania
- Malwa leczy podrażnienia oczu
- Malwa reguluje miesiączki
- Malwa wzmacnia naczynka krwionośne
- Malwa pomaga przy nieżycie żołądka
- Malwa łagodzi chrypkę i suchy kaszel
Choć jej ojczyzną są Bałkany, malwa na dobre wpisała się w polski krajobraz – od stuleci jest ozdobą przydomowych ogródków. A właściwości malwy są warte zapamiętania. Dzięki bogactwu cennych substancji – także ważnym surowcem leczniczym i kosmetycznym. Wszystko za sprawa bardzo rzadkich antocyjanów – malwidyny, peonidyny i delfinidyny – które znajdują się w kwiatach o ciemnych, prawie czarnych płatkach. Malwa zawiera również duże ilości substancji śluzowych (nawet do 12 procent), a ponadto flawonoidy (kemferol, kwercetynę, mirycetynę), kwasy uronowe, alkohole cukrowe, fitoestrogeny flawonowe, cukry, garbniki, fenolokwasy, pektyny, żywice i związki mineralne. Tak bogaty skład uczynił z ozdobnych kwiatów malwy wysoce wartościowy surowiec zielarski. Wykorzystuje się je także w przemyśle spożywczym do barwienia słodyczy, napojów, syropów.
Malwa pielęgnuje i nawilża skórę
Napar z kwiatów malwy jest idealnym tonikiem do skóry suchej i zmęczonej. Dzięki przeciwzapalnym flawonoidom i antocyjanom oraz działającym kojąco związkom śluzowym napar wspaniale pielęgnuje skórę, także trądzikową – łagodzi wszelkie podrażnienia i wspomaga ich leczenie, silnie nawilża i ożywia krążenie, wspomagając w ten sposób odżywienie skóry. Ma też właściwości antyoksydacyjne, więc niweluje niszczycielskie działanie wolnych rodników, które przyczyniają się m.in. do pojawienia się na skórze plam i zmarszczek. Napar jest doskonały również do przemywania skóry szorstkiej i łuszczącej się – przywraca jej miękkość i pozostawia warstwę chroniącą przed nadmiernym wysuszeniem.
Malwa zmniejsza dolegliwości przekwitania
Kwiat czarnej malwy ma właściwości estrogenne – fitoestrogeny flawonowe mają działanie zbliżone do kobiecych hormonów płciowych, których ubywa w okresie przekwitania. Mogą więc wtedy okazać się bardzo pomocne – kwiat malwy jest składnikiem wielu ziołowych mieszanek stosowanych w okresie klimakterium, łagodzących dolegliwości z tym związane. Można również pić napar z samych kwiatów malwy.
Malwa leczy podrażnienia oczu
Napar z kwiatów malwy ma silne właściwości nawilżające, a zawarte w nim antocyjany i flawonoidy działają przeciwzapalnie. Dlatego chłodne kompresy z naparu przynoszą ulgę zmęczonym i piekącym oczom, łagodzą podrażnienia i zaczerwienienie spowodowane długą pracą przy komputerze. Pomagają również leczyć stany zapalne naczyniówki i spojówek oczu wywołane przez drażniące działanie promieni ultrafioletowych, a także oparów chemicznych.
Malwa reguluje miesiączki
Picie naparu z kwiatu czarnej malwy może przedłużyć krótkie i skąpe miesiączkowanie lub skrócić zbyt długie i obfite – zależnie od przyczyny zaburzeń. Jeśli przedłużenie miesiączki jest spowodowane obniżoną odpornością mechaniczną naczyń krwionośnych, malwa wzmocni i uszczelni śródbłonek naczyń i skróci krwawienie. Jeśli miesiączki są krótkie z powodu niedoboru estrogenów i skurczu mięśni gładkich naczyniowych, wtedy malwa przedłuży czas krwawienia dzięki swym właściwościom estrogennym i rozkurczającym.
Malwa wzmacnia naczynka krwionośne
Flawonoidy i antocyjany malwy działają przeciwzapalnie i stabilizująco na śródbłonki naczyń krwionośnych. Dzięki temu poprawia się krążenie, zwłaszcza w drobnych naczynkach ocznych i mózgowych. Gałka oczna jest lepiej odżywiona, co korzystnie przekłada się na jakość widzenia. Sprawniej też funkcjonuje pamięć.
Malwa pomaga przy nieżycie żołądka
Związki śluzowe w naparze z malwy działają powlekająco na błonę śluzową przełyku i żołądka – są niczym balsam dla śluzówki podrażnionej gorącymi lub żrącymi roztworami. Picie naparu przynosi także ulgę w chorobie wrzodowej żołądka, ponieważ związki śluzowe tworzą warstwę osłaniającą przed agresywnym działaniem kwasów trawiennych. A dzięki zawartości substancji przeciwzapalnych przyczyniają się jeszcze do gojenia błony śluzowej wyściełającej żołądek.
Malwa łagodzi chrypkę i suchy kaszel
Duża zawartość związków śluzowych sprawia, że preparaty z malwy są bardzo pomocne przy trudnościach z odkrztuszaniem, uczuciu suchości i drapania w gardle, podrażnieniach i nieżytach górnych dróg oddechowych. Działają bowiem osłaniająco i powlekająco na błony śluzowe jamy ustnej i gardła, pomagają w leczeniu kaszlu i chrypki, uławiają oczyszczenie dróg oddechowych z zalegającej w nich wydzieliny. Obecność związków o działaniu przeciwzapalnym sprawia natomiast, że napar z malwy doskonale sprawdza się również jako środek do płukania jamy ustnej i gardła w zapaleniu migdałków i dziąseł.
Przepis na herbatkę z malwy
2 łyżki kwiatów malwy zalej szklanką wrzącej wody, odstaw na 20 minut. Po tym czasie zagotuj i znów odstaw na 20-30 minut. Przecedź – napar pij rano na czczo, by wyregulować miesiączki, złagodzić dolegliwości przekwitania i żołądkowe.
miesięcznik "Zdrowie"