JAŁOWIEC skuteczne zioło na problemy z pęcherzem i wątrobą

2014-12-01 11:43

Jałowiec (zawsze zielony krzew) ma wyjątkowo aromatyczne owoce, które dodają smaku potrawom i łagodzą różne dolegliwości. Rośnie powoli, ale jest krzewem długowiecznym, często ma ponad 100 lat. Lubi słabe, piaszczyste gleby, jałowe – i stąd jego nazwa.

jalowiec
Autor: Photos.com Jałowiec (zawsze zielony krzew) ma wyjątkowo aromatyczne owoce, które dodają smaku potrawom i łagodzą różne dolegliwości.

Spis treści

  1. Jałowiec: roślina pełna zdrowych niespodzianek
  2. Jałowiec: jak go zbierać?
  3. Jałowiec pomoże w przeziębieniu
  4. Jałowiec przeciwdziała cellulitowi
  5. Jałowiec ułatwia trawienie, poprawia apetyt
  6. Jałowiec wspomaga pracę wątroby
  7. Jałowiec łagodzi nerwobóle
  8. Jałowiec zwalcza łupież
  9. Jałowiec ochrania drogi moczowe

Jałowiec jest cenioną przyprawą, ale szczególne znaczenie miał w kuchni staropolskiej – tłustej i raczej ciężko strawnej. Jego aromatyczne gałęzie wykorzystywano podczas wędzenia mięs i wędlin, a owoce do przyprawiania dziczyzny, dań z grochu i fasoli.

Jałowiec: roślina pełna zdrowych niespodzianek

Do celów zielarskich wykorzystuje się owoce jałowca, tzw. szyszkojagody. Mają wyjątkowo duże ilości olejku lotnego (do 2 proc.), który zawiera liczne terpeny, m.in. pinen, kamfen, limonen i najcenniejszy – terpineol.

Szyszkojagody jałowca dojrzewają 2 lata. W pierwszym roku są jeszcze zielone, w końcu jasnoniebieskie lub nieco fiołkowe; w drugim roku, dojrzewając, zabarwiają się na granatowo. Na krzewie znajdują się jednocześnie owoce dojrzałe dwuletnie i zielone jednoroczne.

Ponadto są w nich garbniki, związki żywiczne, gorycze, cenne glikozydy flawonowe, cukry, sole mineralne. Przetwory z jagód jałowca stosowane wewnętrznie wykazują działanie moczopędne, bakteriobójcze i odkażające, pobudzają wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie. Pomagają przy niewydolności wątroby, zaburzeniach trawiennych, w stanach zapalnych dróg moczowych, nadmiernej fermentacji jelitowej. Natomiast zewnętrznie – w postaci naparów i mazideł – stosuje się je w nerwobólach, gośćcu, zapaleniu korzonków nerwowych.

Jałowiec: jak go zbierać?

W pełni dojrzałe owoce mają barwę ciemnofioletową, prawie czarną, i pokryte są niebieskawym nalotem. Zbiera się je późną jesienią, najlepiej dopiero po pierwszych przymrozkach, i bardzo powoli suszy w temperaturze nie wyższej niż 40°C. Trzeba przy tym uważać, by ich nie przesuszyć – po uciśnięciu jagody w palcach powinna być wyczuwalna elastyczna warstwa wokół nasion. Ususzone owoce mają silny, balsamiczny zapach, a smak słodki, lekko żywiczny. Najlepiej przechowywać je w papierowej torebce lub lekko uchylonym pojemniku, żeby nie zapleśniały.

Jałowiec pomoże w przeziębieniu

W walce z infekcją przeziębieniową warto wykorzystać zarówno odkażające właściwości naparu z owoców jałowca (pić raz lub 2 razy dziennie po szklance), jak i rozgrzewające działanie masażu olejkiem (najlepiej na noc wymasować klatkę piersiową). Dodatkowo warto jeszcze robić inhalacje z olejkiem, które działają odkażająco, pomagają zwalczać wirusy i odetkać zakatarzony nos.

Jałowiec przeciwdziała cellulitowi

Moczopędne działanie owoców jałowca w połączeniu z ich właściwościami żółciotwórczymi i pobudzającym wpływem na wątrobę okazuje się pomocne w walce z cellulitem, ułatwia bowiem oczyszczenie z organizmu z toksyn. Antycellulitową kuracje warto uzupełnić jeszcze masażami z olejkiem jałowcowym, który silnie rozgrzewając skórę, poprawia w niej mikrokrążenie i przyśpiesza usuwanie złogów zalegających w komórkach.

Jałowiec ułatwia trawienie, poprawia apetyt

Dzięki dużej ilości garbników i terpenów owoce jałowca korzystne oddziałują na układ pokarmowy. Stymulują produkcję żółci, co pomaga uporać się z tłustymi, ciężko strawnymi potrawami. Pobudzają przemianę materii i regulują pracę jelit, w ten sposób zapobiegając zaparciom i wzdęciom. Jagody jałowca są więc cenną przyprawą do dań mięsnych, m.in. z dziczyzny, do potraw z kapusty, do sosów, marynat.

Ważne

Nie przesadź z ilością

Owoce jałowca mogą działać drażniąco na żołądek i nerki, dlatego należy je stosować w niewielkich ilościach. Żuć można nie więcej niż 3-4 owoce w ciągu dnia, olejku w ogóle nie wolno zażywać – stosuje się go wyłącznie zewnętrznie. Napary i wyciągi z owoców jałowca są przeciwwskazane w ostrych stanach zapalnych przewodu pokarmowego, ciężkich chorobach nerek i wątroby, a także dla kobiet w ciąży.

Jałowiec wspomaga pracę wątroby

Napar z owoców jałowca zwiększa wydzielanie żółci, dlatego zaleca się go w niewydolności wątroby i zaburzeniach w przepływie żółci. Zamiast pić napar, można żuć jagody jałowca, a wtedy – dzięki właściwościom przeciwzapalnym i dużej ilości aromatycznego olejku – dodatkowo pomogą zwalczyć nieprzyjemny „żołądkowy” zapach z ust.

Jałowiec łagodzi nerwobóle

Wyciąg z jałowca działa drażniąco na skórę, powodując jej przekrwienie i silne rozgrzanie. Tę właściwość wykorzystać można w leczeniu bólów reumatycznych czy zapalenia korzonków nerwowych. Najczęściej stosuje się maści z jałowcem, ale w domowych warunkach można również masować bolące miejsca olejkiem jałowcowym zmieszanym z jadalnym (w proporcji 1:3) albo wziąć kąpiel z dodatkiem wywaru z igliwia.

Zrób to koniecznie

Przepis na napar jałowcowy

Łyżkę rozdrobnionych owoców jałowca (najlepiej jest trochę je utłuc w moździerzu) zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Przecedź. Pij po 1–2 łyżki w ciągu dnia jako środek moczopędny i żółciopędny. Napar można też dodawać do kąpieli o działaniu przeciwgośćcowym.

Przepis na nalewkę jałowcową

2 łyżki owoców jałowca lekko rozgnieć, zalej 200 ml spirytusu i odstaw na 14 dni. Potem przecedź. Przy dolegliwościach dróg żółciowych i artretyzmie zażywaj 3 razy dziennie po 5 kropli nalewki na łyżeczce cukru lub rozcieńczonych wodą. Nalewkę możesz także stosować do nacierania w bólach reumatycznych i gośćcowych, nerwobólach i zapaleniu korzonków nerwowych.

Przepis na wino jałowcowe

Rozgnieć w moździerzu 2 garści świeżych jagód jałowca, przełóż do garnka i zalej wodą tak, by pokryła jagody. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Przecedź i odciśnij owoce, do wywaru dodaj 2 łyżki cukru i podgrzewaj na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje. Wlej litr czerwonego wina, wymieszaj, odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce, potem zlej do butelek. W razie problemów z pęcherzem moczowym pij rano po kieliszku.

Jałowiec zwalcza łupież

Wyciąg z owoców jałowca charakteryzuje się silnymi właściwościami odkażającymi – zdaniem wielu naukowców, olejek jałowcowy ma działanie bakteriobójcze porównywalne z antybiotykami. Dlatego napar z jałowca może skutecznie zwalczać drożdżaki będące przyczyną łupieżu – najlepiej wetrzeć go w skórę głowy i po 20 minutach płukać letnią wodą.

Jałowiec ochrania drogi moczowe

Terpeny i flawonoidy, w które obfitują jagody jałowca, mają m.in. silne działanie bakteriobójcze, a terpeny dodatkowo moczopędne. Dlatego jałowiec doskonale sprawdza się w leczeniu infekcji dróg moczowych. Najlepiej wspomagać nim kurację zaleconą przez lekarza – wystarczy pić po łyżeczce naparu z jagód 3 razy dziennie.

Ważne

Jałowiec z aptecznej półki

Wyciągi lub owoce wchodzą w skład wielu mieszanek zielarskich, głównie stosowanych w schorzeniach dróg moczowych – infekcjach pęcherza, kamicy moczowej (np. Diuroflos). Są też składnikiem mieszanek zalecanych przy zaburzeniach w wydzielaniu żółci, niedomaganiach wątroby (np. Hepatina, Cholagoga). Olejek jałowcowy jest jednym ze składników mazideł rozgrzewających i przeciwzapalnych zalecanych przy przeziębieniach (np. Pulmonil). A stosowany do aromaterapii, kąpieli lub nacierania łagodzi bóle reumatyczne i infekcje górnych dróg oddechowych.

miesięcznik "Zdrowie"