Hibiskus – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania i działanie niepożądane
Hibiskus (kwiat malwy sudańskiej) to roślina, znana również pod nazwą ketmia, która ma bardzo piękne, charakterystyczne kwiaty, dlatego w wielu krajach jest hodowana przede wszystkim w celach ozdobnych. Kwiaty wykorzystuje się również do zaparzania herbaty z hibiskusa. Hibiskus obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, moczopędne, wzmacnia układ immunologiczny – to tylko niektóre z prozdrowotnych właściwości hibiskusa. Na co jeszcze pomaga hibiskus?
Spis treści
- Co jest hibiskus?
- Hibiskus - smak
- Hibiskus - właściwości lecznicze
- Hibiskus – zastosowanie
- Hibiskus - przeciwwskazania do stosowania
- Hibiskus – działanie niepożądane
- Hibiskus w ciąży
- Hibiskus a karmienie piersią
- Hibiskus a odchudzanie
- Hibiskus na skórę i włosy
- Jak zrobić herbatę i napar z hibiskusa?
- Herbata z hibiskusa. Ile razy dziennie pić?
- Czy każdy hibiskus nadaje się na herbatę?
Co jest hibiskus?
Hibiskus (Hibiscus sabdariffa) to piękny kwiat malwy sudańskiej, zwany też karkade i ketmią szczawiową. W naturalnym środowisku występuje przede wszystkim w miejscach nasłonecznionych, a zarazem wilgotnych (m.in. w niektórych rejonach Chin, Tajwanu, Indii, Malezji oraz północnej Afryce). Hibiskusa hoduje się również w mniej sprzyjających warunkach klimatycznych, np. w Polsce. Poszczególne, liczne gatunki tej rośliny mogą różnić się między sobą, ale ich wyróżniającą się częścią są kwiaty. Te najbardziej typowe są w kolorze czerwono-purpurowym, ale są też odmiany, w których płatki występują w odcieniach niebieskiego, fioletu, żółci lub bieli.
Hibiskus - smak
Hibiskus ma bardzo ciekawe kwiaty o ciemnoczerwonej barwie, które kształtem przypominają pucharki. Wyróżnia je dosyć słaby zapach oraz wyraźnie kwaśny smak. Kwiaty hibiskusa często wykorzystuje się w branży spożywczej do produkcji napojów, dżemów, galaretek czy win. Stanową one także składnik mieszanek ziołowych stosowanych w celach leczniczych.
Hibiskus - właściwości lecznicze
To właśnie przede wszystkim ekstrakt z kwiatów hibiskusa wykorzystuje się w leczeniu różnych dolegliwości ze względu na bogactwo składników prozdrowotnych. Hibiskus zawiera m.in.:
- witaminę C,
- kwasy organiczne,
- flawonoidy wykazujące działanie przeciwzapalne,
- polifenole uważane za silne przeciwutleniacze,
- antocyjany zapobiegające np. schorzeniom wątroby,
- polisacharydy odpowiedzialne za wzmacnianie układu odpornościowego.
Hibiskus – zastosowanie
Hibiskus wykorzystywany był od dawna w medycynie ludowej, przede wszystkim w oczyszczaniu organizmu z toksyn, bo pobudza przemianę materii, wykazujące delikatne działanie przeczyszczające i moczopędne, zapobiegając zastojom wody w organizmie.
Napar z rośliny systematycznie pity:
- obniża ciśnienie krwi,
- wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu,
- działa przeciwmiażdżycowo,
- reguluje pracę wątroby.
Dzięki dużej zawartości witaminy C i innych składników wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego sprawdza się w przypadku przeziębień, infekcji, również tych przebiegających z gorączką. Jednocześnie usprawnia działanie układu immunologicznego, warto więc pić ją zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Hibiskus - przeciwwskazania do stosowania
Do stosowania hibiskusa nie ma zbyt wielu przeciwwskazań. Naparu z tej rośliny powinny unikać osoby z niskim ciśnieniem oraz osoby przyjmujące leki na cukrzycę. Kwaśny smak naparu z hibiskusa może nasilać dolegliwości gastryczne u osób, które cierpią na refluks i chorobę wrzodową żołądka.
Mężczyźni powinni znacznie ograniczyć picie herbaty z hibiskusa. Spożywany napój w zbyt dużej ilości w ciągu dnia może przyczynić się do wystąpienia zaburzeń w procesie wytwarzania plemników.
Hibiskus – działanie niepożądane
Ta roślina wykazuje moc właściwości prozdrowotnych, które pozytywnie odbijają się na zdrowiu. Ze względu na zawartość antocyjanów napary i ekstrakty z kwiatów i liści hibiskusa stosuje się w leczeniu hiperlipidemii i nadciśnienia tętniczego. Ich spożywanie nie wywołuje działań niepożądanych i skutków ubocznych.
Napary i ekstrakty na bazie hibiskusa mają niski poziom toksyczności, więc można je uznać za bezpieczne dla zdrowia człowieka. Nie mają też negatywnego wpływu na pracę wątroby i nerek.
Hibiskus w ciąży
Kobiety w ciąży powinny wyeliminować z jadłospisu herbatę z hibiskusa. Dlatego, że nie ma dokładnych badań, że spożywanie hibiskusa jest w 100 proc. bezpieczne dla rozwijającego się płodu.
Niektóre badania wskazują, że systematyczne picie naparu z hibiskusa może wpływać na poziom estrogenów, dlatego kobiety w trakcie terapii hormonalnej powinny w tej kwestii skonsultować się z lekarzem.
Hibiskus a karmienie piersią
Matki karmiące dla zachowania bezpieczeństwa powinny wyłączyć z menu napar i ekstrakty z hibiskusa. Nie ma jednak dowodów na to, by ta roślina wykazywała szkodliwe działanie. Dlatego warto zachować ostrożność w jej spożywaniu.
Hibiskus a odchudzanie
Herbatka z hibiskusa dobra jest na odchudzanie. Przyśpiesza trawienie, a jednocześnie zmniejsza poziom tkanki tłuszczowej. Zawarta w hibiskusie fazeolamina hamuje wydzielanie enzymu, który odpowiada za wchłanianie węglowodanów.
Hibiskus na skórę i włosy
Hibiskus słynie nie tylko ze swoich prozdrowotnych właściwości, jest również bogatym źródłem składników, które mają korzystny wpływ na urodę. Okazuje się, że ekstrakt z kwiatów oraz olej z nasion wykorzystuje się zwłaszcza w kosmetykach przeciwstarzeniowych.
Składniki zawarte w hibiskusie zwiększają elastyczność skóry, zmiękczają ją, ujędrniają, wygładzają drobne zmarszczki. Dodatkowo dzięki właściwościom nawilżającym i odżywiającym spowalniają procesy starzenia się skóry. Świetnie wyrównują też jej koloryt oraz łagodzą wszelkie podrażnienia.
Hibiskus, m.in. dzięki zawartości kwasów organicznych i witaminy C wzmacnia również włosy oraz przywraca im blask. Można kupić gotowe preparaty z zawartością hibiskusa (szampony, odżywki), które nie tylko oczyszczają skórę głowy, ale też nawilżają włosy i odbudowują ich strukturę, dzięki czemu stają się one lśniące i puszyste.
Jak zrobić herbatę i napar z hibiskusa?
Hibiskus pije się najczęściej w postaci herbaty lub naparu. Kilka płatków suszonego kwiatu hibiskusa należy zalać wodą o temperaturze ok. 96-97 stopni C, a następnie przykryć na ok. 10 minut.
Ponieważ hibiskus ma lekko kwaskowaty smak świetnie nadaje się na letnie, upalne dni. Przygotowanie jest bardzo proste – należy przestudzić napar, a następnie dodać do niego listki mięty, 2 lub 3 kostki lodu i opcjonalnie cukier do smaku. Tak przygotowany napój jest bardzo orzeźwiający.
Herbata z hibiskusa. Ile razy dziennie pić?
Herbatkę z hibiskusa można spożywać nawet dwa razy dziennie. Jej smak można wzbogacić poprzez dodanie odrobiny miodu, laski wanilii lub pasterka pomarańczy.
Czy każdy hibiskus nadaje się na herbatę?
Hibiskus wchodzi w skład mieszanek herbacianych. Wykorzystywane są zatem jedynie jadalne odmiany tej rośliny, zwłaszcza ketmia szczawiowa (Hibiscus sabdariffa). Jej kwiaty wykazują właściwości obniżające ciśnienie krwi, a dzięki zawartości polisacharydów wzmacniają też odporność organizmu.
Polecany artykuł:
Porady eksperta