Czy alkohol wpływa na właściwości lecznicze nalewek?
Czy alkohol wpływa na właściwości lecznicze nalewek? Czy spirytus, tak często używany w celu konserwacji ziół i owoców, wzmaga ich lecznicze działanie? Sprawdź, jak alkohol oddziałuje na zioła i owoce, z których przygotowujesz domowe nalewki i wina.
Spis treści
- Czy alkohol wpływa na właściwości lecznicze nalewek?
- Moc alkoholu a właściwości nalewki
- Alkohol a nowotwory
- Alkohol wzmaga lecznicze działanie owoców
Czy alkohol wpływa na właściwości lecznicze nalewek?
Owoce, zioła i inne surowce, na bazie których wytwarza się nalewki, np. miód czy orzechy, zawierają wiele prozdrowotnych związków, takich jak: witaminy i minerały, alkaloidy, glikozydy, garbniki, kwasy organiczne, olejki eteryczne i inne. Alkohol wzmaga lecznicze działanie tych surowców, ponieważ podczas produkcji nalewek czy win zachodzi proces zwany ekstrahowaniem, czyli proces wyodrębniania z ziół czy owoców, za pomocą alkoholu, tych cennych składników i czynnych związków. W ten sposób zostają one doskonale zakonserwowane i nie ulegają rozpadowi nawet po upływie dłuższego czasu. Dzięki alkoholowi nalewki czy wina nie tylko dłużej zachowują swoją świeżość i lecznicze właściwości, lecz także silniej oddziałują na ludzki organizm, ponieważ alkohol, w małych dawkach, rozszerza naczynia krwionośne i szybciej przedostaje się wraz z cennymi substancjami do krwiobiegu.
Moc alkoholu a właściwości nalewki
Wartość lecznicza danej nalewki zależna jest od tego, z jakich produktów (owoców, ziół, itp.) oraz jakim sposobem została przygotowana. W warunkach domowych najczęściej stosuje się metodę maceracji. Polega ona na moczeniu jakiegoś surowca w odpowiednim rozpuszczalniku (w przypadku nalewek w alkoholu) w celu jego zmiękczenia lub wydzielenia określonego składnika. Należy pamiętać, że ogromne znaczenie ma stężenie alkoholu użytego w celu produkcji nalewki. Im jest ono większe, tym lepsze będą właściwości konserwujące, ale i utrudnione zostanie wydobycie wszelkich dobroczynnych składników danego surowca. Dlatego świeże zioła preparuje się zwykle wysokoprocentowym alkoholem - 70–96%, a zioła suche i owoce alkoholem 40–70%. Ważny jest również czas macerowania, który zależy od rodzaju produktu. Świeże zioła wystarczy macerować w alkoholu kilka godzin, suszone zioła i owoce wymagają kilku tygodni. Warto wiedzieć, że im dany surowiec ma silniejsze właściwości lecznicze, tym mniejsze jego ilości są potrzebne do przyrządzenia nalewki.
Alkohol a nowotwory
Alkohol wzmaga lecznicze działanie owoców
W 2007 roku na łamach pisma Journal of the Science of Food and Agriculture naukowcy opublikowali artykuł, z którego wynika, że niektóre owoce mogą stać się zdrowsze po połączeniu ich z niewielką ilością alkoholu. Z badań naukowców wynika, że etanol wzmacnia działanie przeciwutleniaczy truskawek i jeżyn. Zespół doktora Korakota Chanjiraku z Kasetsart University w Tajlandii oraz badacze z US Department of Agriculture (US DoA) pracowali nad sposobami utrzymywania świeżości truskawek podczas przechowywania. Tymczasem przez przypadek zaobserwowali, że zalanie ich alkoholem zwiększało stężenie antyutleniaczy oraz ich aktywność związaną ze zwalczaniem wolnych rodników.
Długotrwałe przyjmowanie nalewek czy win domowej roboty, może spowodować skutek odwrotny od zamierzonego, to znaczy uaktywnić w organizmie enzymy metabolizujące dobroczynne związki znajdujące się tego typu napojach, tym samym osłabiając ich lecznicze działanie.
Porady eksperta