Cynk wzmocni odporność, poprawi stan włosów i paznokci
Jeśli brakuje ci cynku w organizmie, to często łapiesz infekcje, nie masz apetytu, jesteś zmęczona, masz kłopoty z koncentracją, wypadają ci włosy i łamią się paznokcie. Większość z nas ma za mało cynku - jest on bowiem w produktach, które jemy zbyt rzadko i w małych ilościach. A jakie właściwości ma cynk, czy cynk w tabletkach jest tak samo cenny jak cynk w jedzeniu?
Spis treści
- Cynk - właściwości. Rola cynku w organizmie
- Cynk - objawy i skutki niedoboru
- Cynk - objawy i skutki nadmiaru
- Cynk - dawkowanie. Normy spożycia cynku
- Cynk w jedzeniu. Produkty bogate w cynk
Cynk - właściwości. Rola cynku w organizmie
Cynk należy do mikroelementów, który pełni różne funkcje w organizmie. Jest składnikiem lub aktywatorem bardzo wielu enzymów - określa strukturę niektórych białek, obniża poziom cholesterolu, wpływa na przyswajanie witamin, prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych.
Cynk, mimo że w organizmie mamy jedynie jego śladowe ilości (1,5–2,2 g), odgrywa ważną rolę.
Cynk - właściwości:
- wchodzi w skład ok. 80 enzymów.
- pobudza pracę trzustki, grasicy, prostaty
- uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów
- dzięki niemu odczuwamy smaki i zapachy
- broni nas przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami. Wzmacnia odporność organizmu i pomaga łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych
- poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji, wspomaga leczenie depresji i schizofrenii
- chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem
- zmniejsza uczucie dzwonienia w uszach
- wpływa korzystnie na płodność, reguluje miesiączkowanie
- przeciwdziała chorobom prostaty
- wspomaga leczenie cukrzycy i niedoczynności tarczycy.
- łagodzi objawy osteoporozy, hemoroidów, zapalenia jelit, choroby wrzodowej.
- chroni komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników
- przyśpiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia skóry. Jest skuteczny w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego, poparzeń, wyprysków, łuszczycy
- wzmacnia włosy i paznokcie
Cynk a zaburzenia smaku
Osoby z taką dolegliwością mogą mieć metaliczny posmak w ustach, w ogóle nie czuć smaku lub czuć go mocniej, niż powinny. Badanym przez jakiś czas podawano cynk lub placebo (w drugiej grupie).
Osoby, które przyjęły cynk, wykazywały mniej symptomów zaburzeń smaku i ogólnie lepiej funkcjonowały. W grupie tej stwierdzono także mniej objawów depresji - być może także dlatego, że badani mogli więcej zjeść i czerpali z jedzenia znacznie większą przyjemność.
Jak wzmocnić odporność?
Cynk - objawy i skutki niedoboru
Większość z nas ma za mało cynku – cynk w jedzeniu jest w produktach, które jemy rzadko i w małych ilościach. W dodatku jego wchłanianie bywa utrudnione. Największymi wrogami cynku są alkohol, cukier, otręby (mają dużo błonnika), produkty wzbogacone w miedź i żelazo.
Zobacz też: Czarny czosnek - właściwości, zastosowanie. Naturalny antybiotyk i superfood
Na niedobór cynku narażone są osoby z chorobami przewodu pokarmowego, chorobą alkoholową, ortodoksyjni wegetarianie oraz makrobiotycy, osoby na diecie odchudzającej, amatorzy słodyczy, ciężarne i sportowcy (z powodu większego zapotrzebowania).
Objawy niedoboru cynku to:
- brak apetytu
- suchość w ustach
- choroby skóry
- zmniejszenie libido
- podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne
- utrata smaku i węchu
- pogorszenie pamięci
- uczucie znużenia
- zmniejszenie tolerancji na alkohol
Uważa się, że niedobór cynku może być ważnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju choroby Alzheimera.
Cynk - objawy i skutki nadmiaru
Ilości cynku, które zazwyczaj występują w żywności, nie prowadzą do jego nadmiernego spożycia.
Skutki długotrwałego przyjmowania dużych dawek cynku w tabletkach to:
- obniżenie odpowiedzi immunologicznej organizmu
- zmniejszenie stężenia frakcji HDL-cholesterolu
Ostre objawy zatrucia cynkiem to:
- bóle żołądka
- nudności
- utrata apetytu
- biegunka
- bóle głowy
Skorzystaj z wygodnych diet online Poradnika Zdrowie opracowanych także dla osób zmagających się z niedoborami witamin i mikroelementów. Precyzyjnie dobrany plan dietetyczny odpowie na Twoje indywidualne potrzeby żywieniowe. Dzięki nim odzyskasz zdrowie i poprawisz swoje samopoczucie. Diety te są opracowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych.
Cynk - dawkowanie. Normy spożycia cynku
Średnie zapotrzebowanie na cynk dla mężczyzn wynosi 9,4 mg/d, a dla kobiet 6,8 mg/d.
Cynk w jedzeniu. Produkty bogate w cynk
W czym jest cynk? Spośród wszystkich produktów największą zawartością cynku odznaczają się małże oraz ostrygi wędzone i surowe. Ponadto cynk zawierają m.in.:
produkt (100 g) | cynk (mg) |
wątroba cielęca | 8,40 |
pestki dyni | 7,50 |
kakao 16%, proszek | 6,56 |
ser ementaler tłusty | 4,05 |
kasza gryczana | 3,50 |
migdały | 3,19 |
płatki owsiane | 3,10 |
pestki słonecznika | 2,69 |
jaja kurze całe | 1,76 |
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
Warto wiedzieć, że cynk w diecie, podobnie jak żelazo, jest lepiej przyswajany z produktów zwierzęcych niż z roślinnych.
W tekście wykorzystano fragmenty artykułu Magdaleny Moraszczyk z miesięcznika "Zdrowie"
Porady eksperta