Glukoza - normy w badaniu krwi
Glukoza jest głównym źródłem energii dla organizmu. Jej poziom we krwi reguluje insulina. Sprawdź, jakie są normy glukozy w badaniu biochemicznym krwi i o czym może świadczyć zbyt niski lub zbyt wysoki poziom glukozy we krwi.
Spis treści
- Glukoza: normy w badaniu biochemicznym
- Wzrost poziomy glukozy we krwi: przyczyny
- Spadek poziomu glukozy we krwi
Poziom glukozy w badaniu biochemicznym krwi oznacza się przede wszystkim przy podejrzeniu cukrzycy oraz jej kontrolowaniu. Glukozę czerpiemy z pożywienia - z pokarmów bogatych w węglowodany, tzn. cukry, np. owoce, warzywa, przy czym część glukozy pochodzi również z tłuszczu.
Organizm gromadzi glukozę w wątrobie lub wytwarza z aminokwasów (elementów składowych białek). Poziom glukozy we krwi reguluje hormon zwany insuliną, a produkowany przez trzustkę. Jeśli w organizmie poziom cukru we krwi rośnie (np. po posiłku), insulina powoduje jego obniżenie. Gdy rośnie zapotrzebowanie organizmu na cukier, wydzielanie go uruchamiają inne hormony, takie jak: tyroksyna (hormon tarczycy), kortyzol (produkowany w korze nadnerczy czyli zewnętrznej warstwie nadnerczy, to tzw. hormon stresu, wydzielany równolegle z adrenaliną), hormon wzrostu, glukagon (podobnie jak insulina wytwarzany w trzustce, epinefryna (zwana również adrenaliną (hormon walki, strachu ucieczki - powstaje w nadnerczach).
Glukoza: normy w badaniu biochemicznym
Norma dla glukozy w badaniu biochemicznym wynosi:
- dla dorosłych - 3,9-6,4 mmol/l
- noworodki - 2,8-4,4 mmol/l
- dzieci 3,9-58 mmol/l
Wzrost poziomy glukozy we krwi: przyczyny
Wzrost stężenia glikozy we krwi oznacza:
- cukrzycę typu I i II oraz cukrzycę kobiet ciężarnych
- zaburzenia tolerancji glukozy
- ostre lub przewlekłe zapalenie trzustki
- nowotwór trzustki
- zaburzenia w pracy przysadki mózgowej
- zaburzenia w pracy nadnerczy
Wzrost stężenia glukozy we krwi może być również spowodowany podaniem adrenaliny czy rozległymi oparzeniami ciała (ale tylko w pierwszej dobie).
Spadek poziomu glukozy we krwi
Do obniżenia stężenia glukozy we krwi dochodzi po przedawkowaniu insuliny lub doustnych leków przeciwcukrzycowych przez cukrzyków lub w przypadku nieprzyjęcia posiłku po podaniu leku. Spadek poziomu glukozy towarzyszy również niedoczynności hormonalnej przysadki mózgowej i nadnerczy, pojawia się u pacjentów po usunięciu części lub całości żołądka, w nietolerancji fruktozy - cukru prostego, zawartego m.in. w owocach czy miodzie pojawia się przy toksycznym uszkodzeniu wątroby i jest dość charakterystyczny w chorobie alkoholowej.
miesięcznik "Zdrowie"
Porady eksperta