Pijesz tylko czarną kawę? To nie świadczy o tobie najlepiej
Jak kawa to tylko czarna i bez mleka? Wszystko wskazuje na to, że przeważają u ciebie negatywne cechy osobowości. To zaskakujące stwierdzenie zostało poparte badaniem naukowym przez austriackich naukowców.
To, jaką pijesz kawę, może wiele powiedzieć o twojej osobowości. Naukowcy, badając preferencje smakowe uczestników badania, odkryli powiązanie między spożyciem czarnej kawy, gorzkiego piwa IPA i toniku z negatywnymi cechami osobowości. "Ustalono pewien związek między preferencjami smakowymi a osobowością, jednak dowodów wciąż jest mało” - podkreślają autorzy badania.
Lubisz czarną kawę? Możesz być... psychopatą
Badacze z Uniwersyteu w Insburcku przeanalizowali dane 953 ochotników, którzy mieli cenić smak różnych potraw w szesnastostopniowej skali. Na podstawie ich upodobań określono ich cechy osobowości.
Okazało się, że osoby o cechach antyspołecznych preferowały smak czarnej kawy bardziej niż smak kawy z mlekiem lub słodzonej. Wśród nich byli psychopaci, sadyści, cyniczni makiaweliści oraz osobowości narcystyczne.
"Badania wykazały, że preferencje gorzkiego smaku są powiązane z wyraźniejszymi wrogimi cechami osobowości, a szczególnie silnie z codziennym sadyzmem. Osoby preferujące gorzko smakujące potrawy bardziej niż ludzie o mniejszych skłonnościach do sadyzmu, mogą postrzegać je pozytywnie ze względu na ich potencjał wywoływania odrazy, czyli powodowania negatywnych doświadczeń u innych ludzi" - napisała Christina Sagioglou i Tobias Greitemeyer, psychologowie społeczni i główni autorzy badania.
Okazuje się więc, że osoby czerpiące radość ze wzbudzania w ludziach skrajnych emocji, są wielbicielami gorzkiego smaku. Nie ogranicza się on jedynie do czarnej kawy. Do produktów preferowanych przez "psychopatów" zaliczono również rzodkiewkę, seler, tonik oraz gorzkie piwo. Co ciekawe, osoby, które wyróżniały się ugodowością, optymizmem i skłonnością do kompromisów stawiały na słodki smak.
„Reasumując, wyniki sugerują, że to, jak bardzo ludzie lubią gorzkie potrawy i napoje, jest trwale związane z tym, jak ciemna jest ich osobowość” - podsumowali badacze. Autorzy badania jednocześnie podkreślają, że istnieje wiele innych czynników, które wpływają na preferencje smakowe, m. in. genetyka i normy społeczne.