"Zioła dla smaku, zdrowia i urody" - premiera książki Małgorzaty Kaczmarczyk o bogactwie natury ukrytym w ziołach
W "Ziołach dla smaku, zdrowia i urody" Małgorzaty Kaczmarczyk znajdziesz informacje o tym, jak zbierać, suszyć i przechowywać zioła i jak przygotowywać z nich napoje, przekąski, desery. Dowiesz się również, w jaki sposób wykorzystać zdrowotną moc ziół, a także - jak zrobić z nich użytek w domowej kosmetyczce. "Zioła dla smaku, zdrowia i urody" to książka o bogactwie natury, którą poradnikzdrowie.pl objął swoim patronatem.
Spis treści
"Zioła dla smaku, zdrowia i urody" pozwolą ci odkryć potencjał tkwiący w ziołach. I to nie tych trudno dostępnych, ale prosto z naszych ogródków, łąk, lasów i pól. Poznasz ich wartości odżywcze i właściwości farmakologiczne: autorka publikacji prezentuje 150 przepisów na lecznicze napary, ziołowe dania, a nawet nalewki czy wina. Dzięki "Ziołom dla smaku, zdrowia i urody" poznasz również sposoby przygotowywania kosmetycznych domowych mikstur. Być może zrezygnujesz z suplementów diety i zastąpisz je preparatami czerpanymi z natury.
"Zioła dla smaku, zdrowia i urody": co na ciebie czeka podczas lektury?
W książce znajdziesz wypróbowane sposoby na kaszel, przeziębienie, uciążliwy katar czy zmęczenie. Po jej przeczytaniu nie będzie dla ciebie stanowiło problemu przygotowanie kremu do twarzy, peelingu do ciała, maseczki czy nawet ziołowego szamponu - wszystkich bez dodatków chemicznych, za to bardzo zdrowych.
Coś dla siebie w "Ziołach dla smaku, zdrowia i urody" znajdą również miłośnicy gotowania, którzy będą mogli poeksperymentować w kuchni i przygotować oryginalne potrawy z ziół: sałatki, zupy czy desery. Publikacji towarzyszą ciekawostki i praktyczne wskazówki, całość ilustrują piękne zdjęcia. Przekonasz się, że wiedza o ziołach nie jest tajemna i przyda ci się w życiu codziennym.
Dzięki lekturze "Ziół dla smaku, zdrowia i urody":
- dowiesz się, jak zbierać, suszyć i przechowywać zioła;
- nauczysz się przygotowywać ziołowe lekarstwa: nalewki i syropy na przeziębienie, maści na otarcia, alergie czy bolące stawy, a nawet antywirusowe żelki dla najmłodszych;
- nauczysz się... gotować z ziół - przygotujesz makaron nagietkowy, lody bzowe, podpłomyki z jarzębiną, a także przetwory: konfitury, syropy, musy;
- nauczysz się przygotowywać domowe kosmetyki do pielęgnacji całego ciała: kremy, maseczki, peelingi, toniki, szampony.
Przepis na lemoniadę chabrową
Składniki:
- 1 szklanka płatków chabru
- 1 l niskozmineralizowanej wody
- 3–4 łyżki cukru
- 10 rodzynek suszonych na słońcu
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Kwiaty wrzuć do litrowego słoja. Rozpuść cukier w wodzie i zalej całość letnią źródlaną miękką wodą. Załóż na słój gazę, przytrzymaj recepturką. Odstaw w ciepłe miejsce. Na drugi dzień zamieszaj, przecedź, dorzuć rodzynki, zakręć słoik i odstaw. Codziennie wstrząsaj. Napój powinien być gotowy po 3–4 dniach. Przez ścianki szkła zobaczysz tworzące się bąbelki powietrza i piękny, lekko różowy kolor. Napój ma zdecydowanie chabrowy smak. Popijaj z kostkami lodu, możesz w nich wcześniej zamrozić kwiaty chabru.
Książka "Zioła dla smaku, zdrowia i urody" ukazała się nakładem wydawnictwa Samo Sedno. Jej autorka - Małgorzata Kaczmarczyk to pasjonatka ziół, naturalnego lecznictwa i kosmetyków. Autorka bloga Ziolowawyspa.pl prowadzi warsztaty zielarskie i mydlarskie w Krakowie i w Beskidzie Wyspowym. Małgorzata Kaczmarczyk jest absolwentką studiów podyplomowych w zakresie uprawy i przetwarzania ziół i roślin alternatywnych. Jej marzeniem jest powrót człowieka do naturalnych sposobów dbania o swoje zdrowie, samopoczucie i wygląd.
Poradnikzdrowie.pl jest patronem medialnym tej książki. Polecamy!
Porady eksperta