Kaszoterapia - dietetyczne przepisy na dania z kaszą
Kasze to naturalne i nieprzetworzone ziarna, obfitujące w składniki odżywcze, pozbawione substancji dodatkowych. To główne źródło węglowodanów w naszej diecie. Właśnie ten makroskładnik powinien stanowić co najmniej połowę dobowej energetyczności diety. Kasze są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Duża różnorodność pozwala na ich szerokie wykorzystani w diecie, w zależności od potrzeb i strategii żywieniowych. Jak przyrządzić dania z kaszy? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie w książce "Kaszoterapia" autorstwa Anny Kowalczyk i Tomasz Antoniszyna.
Spis treści
- Kaszoterapia - marchewkowy krem z curry i kaszą jaglaną
- Kaszoterapia - marokańska sałatka gryczana z migdałami
- Kaszoterapia - komosowy shake pełen orzechów laskowych
Wbrew pozorom kasze to niezwykle wdzięczne produkty. Ich zróżnicowany wygląd i smak pozwala idealnie łączyć je z wieloma artykułami spożywczymi, tworząc za każdym razem inne, bardzo ciekawe dania. Najmłodszych najlepiej zjednać słodkim smakiem. W śniadaniowo-deserowych propozycjach na słodko wyjątkowo dobrze sprawdza się kasza jaglana, a także kasza manna. Możesz przygotować z nich pudding owocowy, panna cottę, mini serniczki, koktajle owocowo-warzywne, a także zupy kremy. Zdecydowana większość kasz cechuje bardzo neutralny smak i aromat. Z tego względu możesz je połączyć nie tylko z mięsem czy nabiałem, ale także z warzywami i owocami. Latem oczywiście najchętniej sięgamy po lekkie i orzeźwiające sezonowe owoce i warzywa. Wielu osobom często przeszkadza bardzo charakterystyczny smak palonej gryki. Pamiętaj, że możesz użyć jej niepalonego odpowiednika: cechuje się zdecydowanie łagodniejszym smakiem i aromatem. Warto więc znaleźć swój sprawdzony, złoty środek i zasmakować w tym zbożowym darze natury.
Poniżej przykładowe dania z kaszą z książki "Kaszoterapia" autorstwa Anny Kowalczyk i Tomasza Antoniszyna.
Kaszoterapia - marchewkowy krem z curry i kaszą jaglaną
Składniki:
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- marchew – 5 szt.
- mleczko kokosowe – 1 szklanka
- curry – 1 łyżeczka
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- kasza jaglana sucha – 80 g
- pestki dyni – 2 łyżki
- orzechy nerkowca – 1 garść
- siemię lniane – 1 łyżka
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekaj, marchew obierz i pokrój w talarki. Orzechy i nasiona lekko podpraż na suchej patelni. garnku rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i smaż przez ok. 3-5 minut. Przeciśnij przez praskę czosnek podsmażaj jeszcze przez minutę. Następnie dodaj marchew, mleko kokosowe i 3 szklanki wody, i zagotuj. Do garnka dodaj curry i kaszę jaglaną. Zmniejsz ogień i całość gotuj do miękkości kaszy, ok. 25 minut. Następnie zmiksuj wszystko blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Zupę przelej do głębokich talerzy i posyp prażonymi nerkowcami siemieniem lnianym.
- ilość porcji: 4
- czas przygotowania: 40 min.
- wartość odżywcza na 100 g potrawy: Energia: 118 kcal, B: 2,7 g, W: 7,4 g, T: 9,5 g, Błonnik: 2,4 g
Kaszoterapia - marokańska sałatka gryczana z migdałami
Składniki:
- kasza gryczana niepalona sucha – 1,5 szklanki
- bakłażan – 1 szt.
- papryka czerwona – 2 szt.
- sól himalajska różowa – 2 szczypty
- pieprz czarny – 4 szczypty
- zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- migdały, płatki – ½ szklanki
- papryka wędzona – 1 płaska łyżeczka
- morele suszone – 10 szt.
- matka pietruszki siekana – 1 pęczek
- kiełki jarmużu – 4 łyżki
- mięta świeża – 1 gałązka
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180° C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia połóż umyte i pokrojone w dość sporą kostkę czerwoną paprykę bakłażanem. Skrop warzywa oliwą z oliwek, dodaj sól i pieprz oraz zioła prowansalskie i wędzoną paprykę. Równomiernie wymieszaj warzywa z przyprawami i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25-30 minut lub do momentu, aż będą porządnie zrumienione. Po tym czasie wyjmij i ostudź.Kaszę gryczaną przepłucz na sicie, a następnie ugotuj, odcedź i ostudź. Na suchej patelni podpraż płatki migdałów. Suszone morele posiekaj na drobne kawałki.W dużej misce wymieszaj ostudzoną kaszę z pieczonymi warzywami oraz pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszaj, udekoruj kiełkami jarmużu i świeżymi listkami mięty.
- ilość porcji: 4
- czas przygotowania: 45 min.
- wartość odżywcza na 100 g potrawy: Energia: 169 kcal, B: 5,6 g, W: 28,1 g, T: 5,4 g, Błonnik: 4,3 g
Kaszoterapia - komosowy shake pełen orzechów laskowych
Składniki:
- komosa ryżowa, biała – 50 g
- banan – 2 szt.
- kakao – 1,5 łyżki
- masło z prażonych
- orzechów laskowych – 1 łyżka
- daktyle – 5 szt.
- mleko migdałowe – 2 szklanki
Przygotowanie:
Banany obierz, włóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Uprzednio przepłukaną pod bieżącą wodą quinoę zalej dwukrotnie większą ilością wody i gotuj na małym ogniu ok. 20-25 minut. Ostudź.Do misy blendera przełóż wszystkie składniki i zmiksuj do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody. Przelej koktajl do wysokich szklanek. Wierzch udekoruj przesianym kakao lub posiekanymi orzechami laskowymi.
- ilość porcji: 4
- czas przygotowania: 35 min.
- wartość odżywcza na 100 g potrawy: Energia: 112 kcal, B: 3,7 g, W: 18,9 g, T: 2,8 g, Błonnik: 1,5 g
Poradnikzdrowie.pl jest patronem medialnym książki - polecamy!
Anna Kowalczyk to ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.plTomasz Antoniszyn to znakomity kucharz, szef kuchni wielu warszawskich restauracji. Jego szczególną pasją jest fotografia kulinarna – jest autorem zamieszczonych w książce smakowitych zdjęć do wszystkich przepisów. Wyróżniony przez magazyn F5 w zestawieniu 10. polskich fotografów kulinarnych, których warto obserwować. Autor artykułów w wielu poczytnych magazynach o tematyce kulinarnej, współautor bloga naszakasza.pl
Porady eksperta