Holistycznie o tarczycy - nowa książka Karoliny i Macieja Szaciłło
Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia, postanowili zmierzyć się z problemami tarczycy holistycznie – zarówno przy pomocy ajurwedy, jak i współczesnej dietetyki. Efektem ich pracy jest książka "Zdrowa tarczyca. Twoja droga do równowagi hormonalnej". Poradnikzdrowie.pl jest patronem medialnym książki.
Spis treści
- "Zdrowa tarczyca" - twoja droga do równowagi hormonalnej
- "Zdrowa tarczyca" - dla kogo przeznaczona jest książka?
Książka "Zdrowa tarczyca" jest prostym i przejrzystym przewodnikiem po skomplikowanym systemie zaleceń dietetycznych, składników odżywczych, ziół, suplementów diety, a nawet technik relaksacyjnych czy oddechowych zalecanych osobom borykającym się z niedoczynnością tarczycy i hashimoto. To właśnie na zwykłej niedoczynności, ale przede wszystkim na przewlekłym zapaleniu gruczołu tarczowego Karolina i Maciej Szaciłło skupiają się w swojej książce. Dlaczego? Ponieważ dotyka procentowo coraz większej liczby osób na świecie (również w Polsce).
"Zdrowa tarczyca" - twoja droga do równowagi hormonalnej
W „O tarczycy”, pierwszym rozdziale, szczegółowo omówione są objawy, diagnoza, uwarunkowania genetyczneoraz czynniki aktywujące geny.
W drugim – „O emocjach” – autorzy skupili się na stresie i często latami wypieranych emocjach, które prowadzą do przewlekłego zapalenia tarczycy typu hashimoto. Przedstawiają proste medytacje i ćwiczenia, które mogą wspomóc proces uświadamiania sobie trudnych emocji i radzenia sobie z nimi. Próbują również odpowiedzieć na pytanie, dlaczego najczęściej chorują kobiety.
W kolejnym rozdziale o „O toksynach” szczegółowo opisują, dlaczego toksyny zawarte w konwencjonalnych kosmetykach, środkach czystości jedzeniu, wodzie, powietrzu i glebie upośledzają działanie naszego gruczołu tarczowego. Podpowiadają również, których substancji powinieneś w szczególności unikać, jeżeli chcesz wyzdrowieć.
W przedostatnim rozdziale „przyGOTUJ” się to zbiór podstawowych zasad zdrowego odżywiania oraz gotowania, który może wspomóc twój powrót do równowagi. To również przepisy na naturalne pieczywo na zakwasie, kiszonki i mieszanki przypraw odpowiednio dobranych do twoich potrzeb.
Ostatni rozdział „Zdrowej tarczycy” jest zatytułowany„Twój powrót do równoWAGI”. Znajdziesz w nim nie tylko szczegółowe wskazówki dietetyczne oparte zarówno na współczesnej dietetyce, ale również na ajurwedzie.
Autorzy przedstawiają też dokładnie opracowane menu w wariancie wiosenno-letnim i jesienno-zimowym, czyli blisko 60 propozycji śniadań, obiadów, kolacji i przekąsek, które możesz łączyć w wybrany przez siebie sposób. Jako że sami od lat nie jemy jajek, ryb i mięsa, nie znajdziesz ich również w naszych przepisach.
Książkę kończą proste i bezpieczne techniki oddechowe, medytacje, zabiegi olejowe i naturalne suplementy stanowiące dobre uzupełnienie odpowiednio zbilansowanej diety i terapii hormonalnej (jeśli istnieje taka konieczność).
"Zdrowa tarczyca" - dla kogo przeznaczona jest książka?
Książa przeznaczona jest dla wszystkich cierpiących na niedoczynność i przewlekłe zapalenie tarczycy typu hashimoto. Zarówno dla tych, którzy mają już tego świadomość, jak i dla tych niezdiagnozowanych. Również dla tych wszystkich mających skłonności, jak kiedyś ja, do depresji, migren, często przemęczonych, niepotrafiących się skoncentrować czy (mimo wkładanych wysiłków) zrzucić zbędnych kilogramów. Często bowiem u podstawy tych problemów leżą… zaburzenia gruczołu tarczowego. Jest to prosty i przejrzysty poradnik, który może stanowić uzupełnienie terapii endokrynologicznej u specjalisty.
Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Maciej od lat gotuje w lubianych programach telewizyjnych. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jedzenie, które leczy, Detoksy, Jem (to co) kocham i chudnę (Wydawnictwo Zwierciadło).
Poradnikzdrowie.pl jest patronem medialnym książki - polecamy!
Porady eksperta