Homocysteina: normy. Co oznacza wysoki poziom homocysteiny?
Homocysteina to aminokwas, który może być przyczyną miażdżycy podobnie jak wysoki poziom złego cholesterolu. Z powodu zbyt dużej ilości homocysteiny (hiperhomocysteinemia) cierpi tak naprawdę cały organizm. To wróg numer jeden naszego serca i naczyń krwionośnych. Można go jednak próbować poskromić! Sprawdź, jakie są normy dla homocysteiny w badaniu krwi!
Spis treści
- Homocysteina: co to jest?
- Homocysteina: normy
- Właściwy kwas foliowy obniży poziom homocysteiny
- Badanie mutacji MTHFR
- Miażdżycy można przeciwdziałać
Homocysteina: co to jest?
Homocysteina to aminokwas, którego zbyt duża ilość we krwi może spowodować zmiany miażdżycowe. Ma ona bardzo niekorzystny wpływ na naczynia krwionośne, które stają się mniej elastyczne i bardziej podatne właśnie na miażdżycę. Niestety, świadomość społeczeństwa na temat hiperhomocysteinemii, bo tak się ten stan nazywa, jest wciąż zbyt niska.
Mutacja genu MTHFR może podnieść poziom homocysteiny i wywołać zmiany miażdżycowe. W normalnych warunkach gen ten odpowiada za utrzymanie prawidłowego stężenia homocysteiny w osoczu krwi. Jego uszkodzenie przynosi jednak zupełnie odwrotny skutek.
Homocysteina: normy
Ilość homocysteiny w osoczu krwi u człowieka nie powinna przekraczać 7–10 mol/l. Jest to stężenie bezpieczne dla naszego zdrowia. Za normę traktuje się również 15 mol/l. Niemniej jednak podwyższenie poziomu homocysteiny do 11–13 mol/l może już uszkodzić wyścielające naczynia krwionośne komórki śródbłonka. O hiperhomocysteinemii mówimy z kolei wtedy, gdy jej wartość wynosi 20–30 mol/l.
Sprawdź objawy miażdżycy!
Właściwy kwas foliowy obniży poziom homocysteiny
Podawanie dużych dawek kwasu foliowego osobom z mutacją w genie MTHFR nie wyleczy ich z hiperhomocysteinemii. Wręcz przeciwnie, może im bardziej zaszkodzić niż pomóc. W związku z tym, że organizm chorego nie potrafi sam przetworzyć i wchłonąć kwasu foliowego, musi go dostarczyć w formie przetworzonej, tzw. metylowanej. Jednak aby lekarz przepisał pacjentowi taki „specjalny” kwas foliowy, musi najpierw dowiedzieć się, czy rzeczywiście jest on posiadaczem uszkodzonego genu. Odpowiedzi na to pytanie udzielną mu badania genetyczne.
Przeczytaj też: Nadmiar CHOLESTEROLU prowadzi do miażdżycy
Badanie mutacji MTHFR
Do testu na obecność mutacji MTHFR wystarczy trochę krwi albo wymaz z policzka. Wykonując go, chory dowiaduje się czy nieprawidłowe wchłanianie kwasu foliowego i występująca u niego hiperhomocysteinemia jest wynikiem genetycznego błędu. Próbką pobieraną do badania jest krew, alb wymaz z policzka. Wystarczy, że znaleźć placówkę medyczną, która posiada badanie w kierunku mutacji MTHFR w swojej ofercie, a jest ich obecnie coraz więcej.
Warianty C677T i A1298C genu MTHFR sprawiają, że kwas foliowy jest źle wchłaniany przez organizm, a homocysteina nie może przekształcić się w metioninę. Deficyt kwasu foliowego jest jedną z głównych przyczyn hiperhomocysteinemii.
Taki nadmierny poziom homocysteiny uszkadza żyły, przez co są one bardziej narażone na rozwój miażdżycy czy choroby zakrzepowej. Jej wysoki stężenie można obniżyć, dostarczając sobie do organizmu odpowiednie dawki kwasu foliowego, witaminy B6 i witaminy B12. Ich obecność pozwala utrzymać poziom homocysteiny na właściwym poziomie.
Ile kosztuje badanie krwi poziomu homocysteiny?
Cena za badanie krwi poziomu homocysteiny może wahać się od 50 do 110 zł w zależności od dużego miasta oraz od placówki, w której badanie ma zostać wykonane.
Przeczytaj także: Chelatacja: alternatywna metoda walki z miażdżycą [WYWIAD]
Czym właściwie jest miażdżyca?
Miażdżyca jest chorobą, w której dochodzi do częściowego lub całkowitego zatkania światła naczynia krwionośnego przez zbudowaną z cholesterolu blaszkę miażdżycową. Produkowany w wątrobie cholesterol odpowiada za wiele ważnych funkcji organizmu, w tym produkcję hormonów i trawienie. Wyróżniamy jego dwa podstawowe rodzaje:
- cholesterol o dużej gęstości (HDL), czyli tzw. „dobry”,
- cholesterol o małej gęstości (LDL), potocznie zwany „złym” cholesterolem.
Jest jeszcze tzw. cholesterol całkowity, który stanowi sumę wszystkich rodzajów (frakcji) cholesterolu. Warto wiedzieć, że cholesterol dostarczamy sobie również w pożywieniu. Właśnie dlatego zbyt wysoki poziom „złego” cholesterolu jest bardzo często efektem nieprawidłowej, tłustej diety. W niedrożnym naczyniu krew nie ma możliwości swobodnego przepływu, a przecież zasila ona komórki ciała człowieka w tlen i substancje odżywcze. Jej prawidłowe krążenie w organizmie jest więc niezbędne do życia. Krew zapewnia naszym organom wewnętrznym właściwe utlenienie i odżywienie. Z tego powodu zaawansowana miażdżyca może prowadzić do zawału serca, udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca albo kończyn dolnych.
Przeczytaj także: Cholesterol - dobry i zły cholesterol
Miażdżycy można przeciwdziałać
Profilaktyka miażdżycy opiera się przede wszystkim na właściwej diecie. Z codziennego jadłospisu należy wyeliminować:
- główne źródła cholesterolu,
- tłuste sery,
- czerwone mięso,
- słodycze.
W zamian dobrze jest dostarczyć organizmowi odpowiednie dawki kwasu foliowego. Znajdziemy go w:
Kwas foliowy obniży poziom homocysteiny we krwi, dzięki czemu nie będzie ona już uszkadzać naczyń krwionośnych.
Polecany artykuł: