Najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie przekraczającej 8 cm . Jak wszystkie warzywa korzeniowe, im są większe, tym prawdopodobnie bardziej naszpikowane chemicznymi nawozami
więcej...
foto: Kalbar
Cebula
Cebula zawiera silne bakteriobójcze substancje, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Zapach i jej właściwości wynikają m.in. z dużej zawartości organicznych związków siarki, które są aktywne nawet w małych stężeniach.
więcej...
foto: Kalbar
Kapusta pekińska
Ma wysoką wartość odżywczą dzięki dużej zawartości białka w korzystnej dla organizmu postaci aminokwasów lizyny, metioniny i tryptofanu oraz cukrów. Zawiera także karoten, wapń, fosfor, żelazo i witaminę C.
więcej...
foto: Jupiterimages
Rzepa
W 100 gram rzepy znajdziesz:
35 kcal
7,1 g węglowodanów
witaminy: A 1 : 992 j.m. B 1 : 0,038 mg. B 2 : 0,07 mg. C: 28,0 mg. E: - mg.
minerał y: wapń 40 mg;fosfor: 34 mg;. żelazo: 0,5mg; magnez: 10mg.
więcej...
foto: Jupiterimages
Brukselka
Brukselka masporo kwasu foliowego. Jest bogata w witaminę C i beta-karoten. Zawiera ponadto żelazo oraz potas, ale głównie dużo witaminy C.