Aktualności
Zdrowie
Alergie
Anatomia
Badania
Badania w ciąży
Biegunka
Borelioza
Choroby genetyczne
Choroby kobiece
Choroby męskie
Choroby oczu i zaburzenia wzroku
Choroby od A do Z
Choroby pasożytnicze
Choroby zakaźne
COVID-19
Cukrzyca
Dermatologia
Gastrologia
Geriatria
Grypa i przeziębienie
Hormony
Kardiologia
Kręgosłup, kości, stawy
Laryngologia
Leki
Neurologia
Medycyna alternatywna
Niezbędnik pacjenta
Objawy
Onkologia
Opryszczka
Ospa
Otyłość
Patologia ciąży
Psychiatria
Testy
Stomatologia i ortodoncja
Układ oddechowy
Układ odpornościowy
Urologia i Nefrologia
Urazy, wypadki
WZW
Inne
Seks
Sztuka kochania
Antykoncepcja
Problemy z seksem
Choroby intymne
Ciąża i dziecko
Leczenie niepłodności
Przed ciążą
Kalendarz ciąży
Poród
Po porodzie
Przebieg ciąży
Zdrowie dziecka
Psychologia
Zdrowie psychiczne
Rozwój osobisty
Emocje
Relacje
Historie pacjentów
Kalkulatory
Kalkulator BMI
Kalkulator ciąży
Kalkulator dni płodnych
Kalkulator kalorii
Kalkulator idealnej wagi
Kalkulator miesiączkowy
Wirtualny alkomat
Uroda
Włosy
Twarz
Ciało
Dłonie i paznokcie
Stopy
Makijaż
Kosmetyki
Zabiegi kosmetyczne
Fit
Ćwiczenia
Diety i żywienie
Rekreacja
Treningi
Rynek Medyczny
Premium
Magazyn
#OnkoHero
Gadaj Zdrów
Zdrowo Odpytani
#PodKontrolą
#MEDetektyw
#ŻyjęZ
Głowa do góry
Newsletter
TV
Zaskakujące źródła witaminy C
Witamina C jest nie tylko w cytrusach, są znacznie bogatsze jej źródła.
Owoce dzikiej róży
To rekordzistka - w 100 g owoców dzikiej róży znajdziemy aż 1800 mg witaminy C.
więcej...
foto: getty images
Rokitnik
W zależności od miejsca pochodzenia, jego owoce mogą zawierać od 120 mg nawet do 1100 mg w 100 g.
więcej...
foto: getty images
Czarna porzeczka
Czarna porzeczka zawiera przeciętnie 180 mg/100 g, czasami ta wartość dochodzi nawet do 400 mg/100 g owoców.
więcej...
foto: getty images
Dereń
Dereń – jego owoce mają aż 200 mg w 100 g, prawie 4 razy więcej niż cytryna!
więcej...
foto: getty images
natka pietruszki
Natka pietruszki zawiera 178 mg witaminy C w 100 g listków.
więcej...
foto: getty images
papryka
Świeże strąki czerwonej papryki zawierają 144 mg witaminy C w 100 g.
więcej...
foto: getty images
Chrzan
100 g surowego korzenia chrzanu zawiera 114 mg kwasu askorbinowego.
więcej...
foto: getty images
Brukselka
W 100 g tych małych kapustek jest 94 mg witaminy C.
więcej...
foto: getty images
Brokuł
w 100 g ugotowanych (!) różyczek brokułu jest prawie 65 mg witaminy C (64,9 mg).
więcej...
foto: getty images
Szpinak
Szpinak ma prawie tyle samo witaminy C co brokuł, ale i tak więcej niż cytryna - 64 mg w 100 g liści.
więcej...
foto: getty images
Podziel się
Zamknij reklamę za
s.
X
Zamknij reklamę
...
email