15 kcal/100 g. Są bogate w potas, zawierają także przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi , oraz witaminę K, która bierze udział w procesie krzepnięcia i odpowiada za wzmocnienie kości.
Źródło: getty images
Rozwiń
Cukinia
17 kcal/100g. Zawiera błonnik rozpuszczalny, dużo potasu (260 mg w 100 g) oraz witaminę A.
Źródło: getty images
Rozwiń
Seler naciowy
17 kcal/100 g. Doskonałe źródło witaminy A, K, C, kwasu foliowego, potasu i przeciwutleniaczy. Zawiera sporo błonnika.
Źródło: getty images
Rozwiń
Pomidory
18 kcal/100 g. Jedno z najbogatszych źródeł potasu, zawierają także karoteny, m.in. silny antyutelniacz – likopen.
Źródło: getty images
Rozwiń
Szparagi
22 kcal/100 g. Zawierają aż 756 IU witaminy A i 24 mg wapnia w 100 g.
Źródło: getty images
Rozwiń
Szpinak
23 kcal/w 100 g. Obfituje w kwas foliowy, witaminę K, potas, magnez i wapń oraz żelazo.
Źródło: getty images
Rozwiń
Kapusta biała
24 kcal/100g. Ma sporo błonnika, jest bogatym źródłem witaminy C. Podobną kaloryczność (25 kcal/100g) ma kalafior.
Źródło: getty images
Rozwiń
Kalarepa
27 kcal/100 g. Obfituje w potas, ma sporo błonnika (3,6 g w 100 produktu).
Źródło: getty images
Rozwiń
Cebula
39 kcal/100 g. Jak większość warzyw jest dobrym źródłem potasu, zawiera także działającą antybakteryjnie allicynę.
Źródło: getty images
Rozwiń
Marchew
41 kcal/100 g. Jedna duża marchew zawiera ponad 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, warzywo jest też dobrym źródłem błonnika.