Sześć suszonych moreli dostarcza 488 mg potasu. Owoce te są również dobrym źródłem błonnika oraz witaminy A i E.
więcej...
foto: Getty Images
2. Fasola czerwona – 1188 mg/100 g
Fasola czerwona jest malutka, ale za to ma ogromną wartość odżywczą. Te małe ziarenka zawierają zarówno dużo potasu, jak i innych witamin i minerałów. Mają łagodny smak, który dobrze komponuje się z wieloma potrawami.
więcej...
foto: Getty Images
3. Szpinak – 558 mg/100 g
Bez wątpienia szpinak jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw na świecie. Oprócz potasu zawiera również wiele innych składników odżywczych, m.in. witaminę A, witaminę K, kwas foliowy i magnez.
więcej...
foto: Getty Images
4. Awokado – 487 mg/100 g
Awokado to nie tylko źródło dobrych tłuszczów, ale również witaminy K i kwasu foliowego. Połowa awokado zawiera 487 mg potasu. Jeśli zjesz całe awokado, to dostarczysz organizmu dzienną dawkę zapotrzebowania na potas.
więcej...
foto: Getty Images
5. Ziemniaki – 443 mg/100 g
Ziemniaki są codziennie spożywane w wielu częściach świata, więc mogą one w istotny sposób przyczyniać się do zwiększenia spożycia potasu w diecie.
więcej...
foto: Getty Images
6. Banany – 385 mg/100 g
Banany to zdrowa, wysokoenergetyczna przekąska, które jest bogata między innymi w potas, witaminę B6, witaminę C i błonnik.
więcej...
foto: Getty Images
Pomidory – 237 mg w 100 g
Przez działanie moczopędne pomidory obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas. Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca.