
Truskawki: 2 g błonnika na 100 g
Kto nie lubi truskawek? Większość z nas uwielbia ten owoc. To zdrowa przekąska, która daje przyjemne orzeźwienie szczególnie w upalne dni. Ciekawe jest to, że truskawki są jednymi z najbogatszych w składniki odżywcze owoców. Zawierają one między innymi witaminę C, mangan i przeciwutleniacze.
Źródło: Getty Images

Jabłka: 2,4 g błonnika na 100 g
Jabłko uchodzi za jedno z najsmaczniejszych i najbardziej sycących owoców. Ma ono stosunkowo dużo błonnika. Poza tym jabłko chroni przed zawałem serca, zaparciami, wzmacnia zęby i także… ułatwia odchudzanie.
Źródło: Getty Images

Gruszki: 3,1 g błonnika na 100 g
Gruszka jest to popularny owoc, który jest zarówno smaczny, jak i pożywny. Stanowi też jedno z najlepszych źródeł błonnika.
Źródło: Getty Images

Banany: 2,6 g błonnika na 100 g
Banany zawierają wiele składników odżywczych, m.in. witaminę C, witaminę B6 i potas. W niedojrzałych bananach występuje też skrobia oporna, która nie tylko pełni wiele funkcji prozdrowotnych, ale także jest pożywką do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych.
Źródło: Getty Images

Brokuły: 2,6 g błonnika na 100 g
Brokuł nazywany jest również zielonym kalafiorem, który ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zawiera on witaminę C, witaminę K, witaminy z grupy B, luteinę, potas, żelazo, mangan oraz sulforafan (silny przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się nowotworowych mutacji DNA). Brokuł jest też bogaty w białko w porównaniu z innymi warzywami.
Źródło: Getty Images

Marchew: 2,8 g błonnika na 100 g
Marchew to warzywo korzeniowe i jedno z najczęściej uprawianych warzyw w przydomowych ogrodach i na działkach. Marchew świetnie smakuje zarówno surowa, twarda, jak i ugotowana. Marchew bogata jest w witaminę K, witaminę B6, magnez oraz błonnik.
Źródło: Getty Images

Buraki: 2,8 g błonnika na 100 g
Burak zawiera moc niezbędnych składników odżywczych takich jak: błonnik, witamina B9, witamina C, mangan, potas i żelazo. Regularne spożywanie buraków przynosi wiele korzyści prozdrowotnych, m.in. wzmacnia układ krwionośny, pomaga w walce z wirusami, reguluje pracę komórek wątroby, obniża ciśnienie skurczowe krwi czy łagodzi dolegliwości związane z menopauzą.
Źródło: Getty Images

Brukselka: 3,8 g błonnika na 100 g
Brukselka zalicza się do warzyw kapustnych z rodziny krzyżowych. Jest bardzo bogata w witaminę K, potas, kwas foliowy oraz przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo.
Źródło: Getty Images

Karczoch: 5,4 g błonnika na 100 g
Karczoch nie jest aż tak popularnym warzywem jak marchew, a to jednak jedno z najlepszych źródeł błonnika. Warto wprowadzić go do jadłospisu, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych (m.in. witaminę C, tiaminę, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas).
Źródło: Getty Images

Maliny: 6,5 g błonnika na 100 g
Maliny to bardzo pożywny owoc, który ma intensywny aromat i smak. Do tego są pełne witaminy C i manganu.
Źródło: Getty Images

Awokado: 6,7 g błonnika na 100 g
Źródło: Getty Images
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...