Botwina obfituje w żelazo, magnez i potas. Ma też całkiem sporo fosforu i sodu.
więcej...
foto: Getty Images
2. Natka pietruszki - 1640 µg/100 g
Natka pietruszki odznacza się dużą wartością odżywczą. Zawiera też bardzo dużo witaminy C, K i beta-karotenu.
więcej...
foto: Getty Images
3. Jarmuż - 704 µg/100 g
Liście jarmużu są skarbnicą białka, błonnika , witamin (w szczególności C i K) oraz soli mineralnych (wapnia i potasu).
więcej...
foto: Getty Images
4. Szpinak - 482 µg/100 g
Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Poza tym szpinak bogaty jest w witaminę K, potas, żelazo i kwas foliowy.
więcej...
foto: Getty Images
5. Brukselka - 177 µg/100 g
Brukselka wykazuje między innymi działanie antynowotworowe i wzmaga też płodność.
więcej...
foto: Getty Images
6. Brokuły - 141,1 μg/100 g
Brokuły mają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie.
więcej...
foto: Getty Images
7. Sałata rzymska - 102,5 µg/100 g
Sałata rzymska cechuje się niską kalorycznością oraz jest źródłem cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Jest bogactwem beta-karotenu, witaminy K, folianów, witaminy C, witaminy B1 i witaminy B2.
więcej...
foto: Getty Images
8. Kapusta włoska - 68,8 µg/100 g
Kapusta włoska jest w pełni wartościowym warzywem stanowiącym bogate źródło witamin (A, C, E, K) i minerałów (fosfor, potas, wapń, żelazo).
więcej...
foto: Getty Images
9. Szparagi - 1640 µg/100 g
Szparagi są istotnym źródłem witaminy K kontrolującej funkcjonowanie naczyń krwionośnych, krzepliwość krwi i mineralizację kości.
więcej...
foto: Getty Images
10. Seler naciowy - 29,3 µg/100 g
Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, w selerze jest dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Zawiera też witaminę K oraz witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP.
więcej...
foto: Getty Images
11. Groszek zielony - 24,8 µg/100 g
W groszku zielonym nie brakuje witamin takich jak: witaminy z grupy B, witamina A, C, E, K
więcej...
foto: Getty Images
12. Awokado - 21 µg/100 g
Owoc ten zawiera sporo witamin K,C, E i A, a także witamin z grupy B. Wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy zapobiegający wadom rozwojowym płodu.
więcej...
foto: Getty Images
13. Marchew - 13,2 µg/100 g
W marchewce można znaleźć mnóstwo witamin takich jak A,C, E, K i z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego i pirydoksyny).
więcej...
foto: Getty Images
14. Pomidory - 7,9 µg/100 g
Pomidory to bardzo zdrowe warzywa. Obecne są w nich między innymi witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe).
więcej...
foto: Getty Images
15. Ziemniaki - 2 µg/100 g
Ziemniaki zawierają dużo witamin (zwłaszcza witaminy C, K i beta-karotenu), składników mineralnych, błonnika i białka.