W jakich warzywach jest najwięcej kwasu foliowego?
Szpinak - 194 µg/100 g
Szpinak jest niskokaloryczny: 100 g to 23 kcal. Ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm.
więcej...
foto: Getty Images
Soczewica - 181 μg/100 g
Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego.
więcej...
foto: Getty Images
Fasola biała - 187 µg/100 g
Fasola biała jest źródłem wielu cennych właściwości i wartości odżywczych. Jest bogata w błonnik, żelazo, wapń i liczne witaminy.
więcej...
foto: Getty Images
Natka pietruszki - 170 µg/100 g
Natka obfituje w kwas foliowy, a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Żucie listków poleca się palaczom, bo natychmiast poprawia nieświeży oddech.
więcej...
foto: Getty Images
Brukselka - 130 µg/100 g
Brukselka wspiera układ odpornościowy dziecka i wykazuje działanie antynowotworowe. Może również wzmagać płodność. Powinna znaleźć się w diecie kobiet planujących dziecko i już będących w ciąży, jednak już niekoniecznie osób odchudzających się.
więcej...
foto: Getty Images
Brokuły - 119 µg/100 g
Brokuły, inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym brokuły w smaku są delikatniejsze niż ich kuzyn kalafior.
więcej...
foto: Getty Images
Buraki - 87 µg/100 g
Kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. Pomagają też unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.
więcej...
foto: Getty Images
Groszek zielony - 63 µg/100 g
Groszek zielony jest bogaty w witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy polecany szczególnie kobietom w ciąży) oraz witaminy A, E i K.
więcej...
foto: Getty Images
Kalafior - 55 µg/100 g
Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe, co zostało udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem.
więcej...
foto: Getty Images
Szparagi - 52 µg/100 g
Szparagi wyróżniają się na tle innych warzyw. Są one prawdziwą bombą składników odżywczych. Suma substancji bioaktywnych w szparagach jest nawet 5 razy większa niż w innych warzywach.