Tapioka to rodzaj kaszy wytwarzanej ze skrobi, która jest uzyskana z bulw manioku jadalnego.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Tapioka
Maniok, inaczej kassawa, to roślina, która występuje na kontynencie amerykańskim od Argentyny po Arizonę (USA).
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Tapioka
Tapioka ma postać mąki lub kuleczek różnej wielkości, przypominających kuleczki styropianu.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Tapioka
Tapioka jest barwiona na różne kolory.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Tapioka
Kuleczki tapioki po ugotowaniu zwiększają swoją objętość i kolor - stają się przezroczyste.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Tapioka
Tapioka znalazła zastosowanie w kuchni jako zagęszczacz do zup czy sosów. Jest stosowana także do wyrobu legumin - słodkich potraw mącznych podawanych jako deser. Jednak w Polsce tapioka zyskała największą popularność dzięki bubble tea, czyli napoju przygotowywanego na bazie herbaty z dodatkiem aromatów owocowych lub mleka oraz umieszczonych na dnie kulek tapioki.