Sposoby na dobrą pamięć i koncentrację
Sposoby na dobrą pamięć i koncentrację
Jadaj zdrowo
W jadłospisie warto uwzględnić zwłaszcza ryby morskie, tłuszcze roślinne, orzechy, nasiona i pestki, jaja, kasze (szczególnie gryczaną) i produkty z pełnego przemiału. Są to produkty bogate w składniki usprawniające pracę mózgu i chroniące komórki nerwowe, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B, lecytyna, kwas linolowy (CLA), magnez, potas i cynk. Ważne, by w każdym posiłku była porcja warzyw lub owoców, które obfitują nie tylko w cenne dla mózgu witaminy i mikroelementy, lecz także w chroniące tkankę nerwową antyoksydanty oraz flawonoidy, dzięki którym zwiększa się ilość połączeń nerwowych w mózgu. Szczególnie cenne są rośliny strączkowe, owoce awokado, czarna jagoda i borówka amerykańska, śliwki, dynia, banany.