Właściwości rzepiku pospolitego docenili już nasi przodkowie
Ziele rzepiku pozyskuje się, susząc górne części łodyg z kwiatami i liśćmi. Zbiera się je latem, od czerwca do sierpnia, zanim jeszcze zawiążą się owoce
więcej...
foto: Getty Images
Rzepik pospolity to bardzo pospolita bylina
Rośnie na terenie całego kraju, głównie na łąkach i polach, czyli tam, gdzie ma dużo słońca. Dorasta do 150 cm
więcej...
foto: Getty Images
Rzepik spożywa się najczęściej w formie naparu
Roślina ta jest nazywana "ziołem wątrobowym", gdyż ma dobroczynny wpływ na ten organ - przyspiesza detoksykację organizmu, oczyszcza krew i zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych
więcej...
foto: Getty Images
Olejek rzepikowy
Wiele osób ceni sobie jego stosowanie. Olejek ten wykorzystuje się bowiem w leczeniu trądziku, a także w dolegliwościach związanych z reumatyzmem
więcej...
foto: Getty Images
Rzepik nadaje się również na nalewkę
Aby ją zrobić, wystarczy zalać ziele rzepiku alkoholem 40-60%, a następnie macerować od 7 do 14 dni. Nalewkę można pić do 3 razy dziennie po 5-10 ml, ale po intensywnym rozcieńczeniu w wodzie
więcej...
foto: Getty Images
Rzepik pospolity jest też składnikiem kosmetyków
Dodaje się go chętnie do kremów, masek, toników, gdyż ma dobroczynny wpływ na naszą skórę - oczyszcza ją i odkaża. Szczególnie poleca się go do skóry tłustej, skłonnej do trądziku