Przepisy na dietetyczne obiady do 500 kcal
Przepis na filet z łososia w słodko-pikantnej marynacie
Łosoś jest bardzo zdrową, choć tłustą rybą. Żeby danie nie było zbyt kaloryczne, jako dodatek do ryby podaj świeżą sałatę z pomidorkami koktajlowymi skropioną cytryną. Taki dressing złagodzi słodko-pikantny smak dania i nada mu lekkości.
Składniki:
- 120 g łososia
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta ziaren sezamu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zmieszaj razem sos sojowy, cukier, chili, sól i pieprz. Tak przygotowaną marynatą natrzyj łososia i posyp go z obu stron sezamem. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Grilluj rybę po 3-4 minuty z każdej strony.
foto: thinkstockphotos.com
Przepis na pieczoną pierś z kurczaka z sosem żurawinowym
Pierś kurczaka w nowej odsłonie – z aromatycznym sosem żurawinowym. Smaczne i niskokaloryczne danie, które przygotujesz w nie więcej niż 20 minut.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- szczypta tymianku
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek
- łyżka konfitury żurawinowej
- 1,5 łyżki wody
- łyżeczka miodu
- skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 230 stopni. Mięso natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i skrop oliwą z oliwek. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz mięso jeszcze 10 minut. W trakcie pieczenia obróć piersi na drugą stronę. W czasie gdy kurczak się piecze przygotuj sos: konfiturę żurawinową przełóż do rondelka, podlej wodą, dodaj miód i startą skórkę z cytryny. Gotuj sos na małym ogniu aż zrobi się gęsty i błyszczący. Polej nim upieczoną pierś z kurczaka.
foto: thinkstockphotos.com
Przepis na selera naciowego z pomidorami i dzikim ryżem
Seler naciowy oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia odchudzanie i poprawia stan cery. Można jeść go na surowo jako chrupiącą przekąskę, a także na w daniach na ciepło. Ma intensywny, pikantny smak, dlatego warto podawać go z łagodnymi dodatkami - na przykład dzikim ryżem.
Składniki:
- pęczek selera naciowego
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 papryka czerwona
- pół łyżeczki brązowego cukru
- kilka czarnych oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Seler ugotuj w parowarze (do miękkości). Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, dodaj pokrojone pomidory, paprykę, oliwki, pietruszkę, cukier, sól i pieprz do smaku. Smaż przez kilka minut, następnie dodaj pokrojony w kostkę seler naciowy i podduś wszystko do momentu, aż pomidory się rozpadną i stracą na objętości. Potrawkę podawaj z dzikim ryżem.
foto: thinkstockphotos.com
Przepis na dorsza w ziołach z kaszą quinoa
Tradycyjne dodatki do ryby - ziemniaki i surówkę - warto zastąpić kaszą quinoa. Komosa ryżowa, nazywana "matką zbóż", jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i minerałów, w szczególności magnezu.
Składniki:
- 100 g filetu z dorsza
- pół łyżeczki świeżego rozmarynu
- łyżeczka świeżego tymianku
- 2 plastry cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki suchej kaszy quinoa (komosy ryżowej)
- 100 g sera feta
- pół zielonego ogórka pokrojonego w drobną kostkę
- pomidor bez skóry pokrojony w kostkę
- 2 łyżki koperku
- sól i pieprz
Przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę z oliwek z łyżką kopru, drobno pokrojonym rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotową marynatą natrzyj rybę, obłóż plasterkami cytryny i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ugotuj rybę w parowarze (20 minut) lub, jeśli nie masz takiego urządzenia, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Kaszę quinoa ugotuj w proporcji 1:2 (szklanka kaszy na 2 szklanki wody), następnie wymieszaj z pokrojonym w kostkę ogórkiem, serem feta i pomidorem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp koperkiem. Podawaj z rybą.
foto: thinkstockphotos.com
Przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i brokułami
Sycąca zapiekanka makaronowa, którą wykonasz z tanich, dostępnych składników.
Wymienione w przepisie brokuły najlepiej ugotuj na parze - wtedy nie stracą koloru i zachowają najwięcej witamin. Z tego przepisu przygotujesz 4 porcje, z których każda ma około 350 kcal.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2,5 szklanki makaronu pełnoziarnistego (np. rurki lub świderki)
- pół brokuła
- pół szklanki posiekanego pora
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- opakowanie mozzarelli light
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione zioła suszone (np. oregano, bazylia, tymianek)
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w wodzie (powinien pozostać twardawy, ponieważ potem będzie jeszcze zapiekany). Filet z kurczaka skrop oliwą z oliwek, oprósz papryką słodką, tymiankiem, solą i pieprzem. Usmaż na patelni grillowej i pokrój w paski lub w kostkę. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, ziołami i pokrojonym w kostkę serem mozzarella - wymieszaj i dopraw do smaku. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek, na spodzie ułóż warstwę makaronu, następnie kurczaka, potem znowu makaron, a na wierzchu brokuły i pokrojonego drobno pora. Całość polej sosem śmietanowym. Zapiekaj ok. 35 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, aby zapiekanka przypiekła się z wierzchu.
foto: thinkstockphotos.com
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...