Dowiedz się, jakie produkty można włączyć do diety przy refluksie.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Chude mięso i wędliny
Przy refluksie należy jeść mięso gotowane, duszone lub smażone bez tłuszczu. Najlepiej wybierać cielęcinę i drób. Można też jeść chude wędliny, szynki drobiowe lub polędwicę.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Warzywa
Najbardziej polecanymi warzywami są: marchewka, buraki, ziemniaki, szpinak i kalafior.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Nabiał
Dopuszczalne są także produkty mleczne, takie jak mleko, maślanka, kefir i jogurty. Ważne jednak, by produkty te miały niską zawartość tłuszczu.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Słodycze
Osoby zmagające się z refluksem powinny zrezygnować z czekolady, jednak w zamian za to mogą jeść biszkopty lub ciasto biszkoptowe.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Przyprawy
Potrawy można doprawiać ziołami. Wśród tych zalecanych znajduje się bazylia, tymianek, oregano, koper włoski i szałwia.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Napoje
Należy zrezygnować ze słodkich napojów. Można pić natomiast wodę mineralną niegazowaną oraz herbaty ziołowe za wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej.