Produkty pszczele - jak służą zdrowiu?
Produkty pszczele - jak służą zdrowiu?
Miód
Jego cukry proste są łatwo dostępnym źródłem energii – 100 g miodu to 320-330 kcal. Zawiera substancje antybiotyczne, działające m.in. na gronkowce i paciorkowce, laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i grzyby z rodzaju Candida. Ma duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Korzystnie wpływa na pracę serca, przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza ryzyko powstania bliznowców, leczy wrzody żołądka, schorzenia wątroby i dróg żółciowych, działa przeciwbiegunkowo. Działa przeciwgorączkowo i nasennie, koi nerwy. Aby utrzymać korzystne właściwości miodu, nie wolno go podgrzewać powyżej temperatury 48-49oC, gdyż prowadzi to do utraty jego właściwości biologicznych.
foto: getty images
Mleczko pszczele
Jest wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych robotnic pszczoły miodnej, służy jako pokarm dla młodszych larw i matki pszczelej. Zawiera węglowodany, tłuszcze, białka, witaminę C i E oraz witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor oraz wiele innych cennych makro- i mikroelementów. Pomaga w regeneracji organizmu i wzmacnia jego odporność. Koi nerwy, pozwalając zminimalizować stany depresyjne i rozdrażnienie. Polecany jest osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę oraz niedokrwistość. Posiada właściwości bakteriostatyczne. Korzystnie wpływa na kondycję skóry, jest wykorzystywane w kosmetyce jako dodatek zwiększający odżywcze właściwości kremów lub maseczek.
foto: getty images
Propolis (kit pszczeli)
Jest mieszanką substancji żywicznych wydzielanych przez pączki drzew oraz balsamu pyłkowego wytwarzanego przez pszczoły z pyłku kwiatowego. Zawiera substancje mineralne, białka, woski oraz witaminy E, H, P i B. Ma właściwości bakteriostatyczne, bakteriobójcze, pierwotniakobójcze i grzybobójcze. Z propolisu wytwarzany jest ekstrakt alkoholowy (EEP), a na jego bazie – maści, kremy, puder lub tabletki. Zalecany jest jako środek wzmacniający odporność. Dowiedziono jego skuteczności w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w zapaleniach jamy ustnej, pleśniawkach, aftach, chorobach przyzębia. Jest skuteczny w przypadku odmrożeń, oparzeń, owrzodzeń i odleżyn, gdyż przyspiesza gojenie się ran, uszkodzeń skóry i błon śluzowych, a także regeneruje tkankę, zapobiegając zakażeniom.
foto: getty images
Pierzga
Składa się z pyłku kwiatowego, zmieszanego z miodem oraz enzymami i kwasami trawiennymi pszczoły. Magazynowana w ramkach plastra pszczelego, ulega fermentacji mlekowej. Zawiera białka, cukry, kwas mlekowy, witaminy (A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H) oraz makro- i mikroelementy (fosfor, potas, wapń, sód, magnez, żelazo, cynk) i enzymy (m.in. inwertaza, katalaza, lipaza, laktaza). Ma właściwości odżywcze, antybakteryjne i wzmacniające. Poprawia odporność, reguluje przemianę materii, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, wzmaga apetyt, poprawia pracę jelit. Ma pozytywne działanie w zaburzeniach krążenia, w chorobie niedokrwiennej serca, a także w chorobach skóry. Warto po nią sięgać w czasie stresu i przemęczenia, intensywnej pracy umysłowej.
foto: getty images
Wosk pszczeli
Wykorzystywany jest w kosmetyce, np. w wielu kremach i balsamach do ciała stanowi nośnik oraz czynnik zabezpieczający przed utratą wody, a także źródło substancji mineralnych. W przemyśle farmaceutycznym wosk pszczeli stosowany jest jako komponent plastrów kojących i maści. Świece z wosku pszczelego podczas spalania jonizują powietrze ujemnie, co działa korzystnie na układ oddechowy.
foto: getty images
Jad pszczeli
Wykorzystywany jest do produkcji maści na trudno gojące się rany, ponieważ podobnie jak propolis, posiada właściwości biobójcze. Dobre efekty wzmacniające daje stosowanie jadu pszczelego w przypadku chorób związanych z układem kostnym, takich jak artretyzm i reumatyzm. Znajduje zastosowanie także w leczeniu nerwic, neuralgii, nadciśnienia i chorób skórnych.
foto: getty images
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...