Pomysły na fitness śniadania do 300 kcal
Granola z jogurtem i owocami
Jogurt grecki to skarbnica białka, a przy tym jest niskokaloryczny. Dodaj do niego granolę lub płatki owsiane, a otrzymasz zastrzyk energii na cały poranek.
Składniki:
- 100 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki gotowej granoli lub płatków owsianych (wcześniej ugotowanych bądź zalanych na noc)
- łyżka ulubionych posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowca, migdałów)
- kilka truskawek, borówek, malin
- łyżeczka płynnego miodu
Wystarczy, że przełożysz jogurt do miski, dodasz do niego płatki owsiane lub granolę, orzechy, owoce i polejesz całość nitkami płynnego miodu.
foto: thinkstockphotos.com
Frittata z pomidorami i mozzarelą
Fritatta to bardzo proste, a jednocześnie sycące danie, a jajka to najlepsze źródło łatwo przyswajalnego białka.
Składniki:
- 4 duże jajka,
- 2 małe pomidory,
- 80 g sera mozzarella light,
- 3 łyżki mleka,
- pół ząbka czosnku,
- łyżka octu balsamicznego,
- świeża bazylia,
- sól, pieprz.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w grubsze plastry, posyp solą, pieprzem i skrop octem balsamicznym. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jajka wbij do żaroodpornego naczynia, roztrzep widelcem. Dodaj mleko, ser, kilka poszarpanych listków bazylii i czosnek przeciśnięty przez praskę – wymieszaj. Do masy jajecznej włóż pomidory i posyp po wierzchu jeszcze kilkoma listkami bazylii. Całość dopraw solą i pieprzem. Naczynie włóż do piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut aż jajka się zetną. Podany przepis zawiera 2 porcje po 300 kcal.
foto: thinkstockphotos.com
Bułka pełnoziarnista z serem camembert i gruszkami
Śniadanie z serem camembert i gruszką smakuje wykwintnie, a jednocześnie jest proste w przygotowaniu. Do przepisu koniecznie wykorzystaj pełnoziarniste pieczywo – źródło błonnika i węglowodanów złożonych.
Składniki:
- bułka pełnoziarnista,
- 2 plasterki sera camembert,
- pół gruszki pokrojonej w plasterki.
Bułkę przekrój na pół i podpiecz w tosterze lub w piekarniku. Połóż na każdej połówce plasterek sera camembert i plasterki gruszki. Zapiekaj 1-2 minuty aż ser się roztopi.
foto: thinkstockphotos.com
Orzechowa owsianka z czekoladą i żurawinami
To ciekawsza wersja tradycyjnej owsianki. Dodatek czekolady wzbogaca posiłek o dawkę korzystnych dla serca polifenoli, a suszona żurawina dostarcza błonnika i witamin A, C oraz B.
Składniki:
- 40 g płatków owsianych błyskawicznych,
- łyżeczka masła orzechowego,
- kostka gorzkiej czekolady,
- kilka suszonych żurawin.
Zalej płatki owsiane odpowiednią ilością gorącej wody, a następnie wymieszaj je z łyżką masła orzechowego. Kostkę gorzkiej czekolady pokrój na małe kawałeczki i posyp nimi owsiankę. Na koniec dodaj suszoną żurawinę.
foto: thinkstockphotos.com
Jajecznica z formy do muffinków
Tak przygotowane śniadanie to dobra alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy z patelni. Muffiny, których nie zdążysz zjeść możesz zamrozić i w razie potrzeby odgrzać w kuchence mikrofalowej. Przepis na 2 porcje.
Składniki:
- 6 jajek,
- 6 białek jajek,
- 5 łyżek ricotty light,
- 4 szklanki szpinaku,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego,
- kremowy serek śmietankowy.
Szpinak podduś na 2 łyżeczkach oliwy, aby stracił objętość, następnie odłóż żeby ostygł. Zmieszaj 6 jajek z 6 białkami i 5 łyżkami riccotty, dodaj szpinak. Rozlej masę do 12 foremek na muffiny i piecz przez 15 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Serwuj 2 kisze na porcję z kromką pieczywa pełnoziarnistego posmarowanego łyżką kremowego serka.
foto: thinkstockphotos.com
Kanapki z pastą z tuńczyka
Tuńczyk zawiera zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Do pasty z tuńczyka dobrze pasuje chleb graham wypiekany z grubo mielonej mąki, który dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości błonnika.
Składniki:
- 2 kromki chleba graham,
- 30 g tuńczyka w sosie własnym,
- łyżeczka majonezu (najlepiej domowego),
- łyżeczka serka śmietankowego,
- pół ogórka konserwowego,
- kawałek papryki (ok. 20 g),
- czosnek (wg uznania),
- sól, pieprz,
- kilka plasterków pomidora i zielonego ogórka.
Tuńczyka wyjmij z puszki i odsącz. Połącz w misce z serkiem śmietankowym, pokrojonymi w drobną kostkę ogórkiem i papryką. Pastę dopraw do smaku rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Podawaj w formie kanapki z pieczywem graham, świeżym ogórkiem i plastrami pomidora.
foto: thinkstockphotos.com
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...