pogromcy tłuszczu
Kapsaicyna
Kapsaicyna to alkaloid, który wywołuje na języku uczucie pikantnego smaku i ciepła. Substancja ta stymuluje wytwarzanie ciepła w organizmie, przyśpieszając spalanie rezerw energetycznych. W kapsaicynę szczególnie bogate są ostre papryczki chili.
foto: Photos.com
CLA
CLA to sprzężony kwas linolowy – występuje głównie w mleku i jego przetworach. Wpływ tego przedstawiciela nienasyconych kwasów tłuszczowych jest dwojaki. Po pierwsze hamuje działanie lipazy lipoproteinowej – enzymu przenoszącego składniki niezbędne do odkładania się tkanki tłuszczowej. Po drugie CLA stymuluje proces termogenezy.
foto: Photos.com
Fenyloalanina
Fenyloalanina - ten egzogenny (niewytwarzany w ludzkim organizmie) aminokwas wpływa na powstawanie hormonów tarczycy i noradrenaliny. Źródłem fenyloalaniny są produkty białkowe (mięso, jajka, sery, ryby) i powszechnie stosowany słodzik – aspartam. Fenyloalanina nie jest jednak całkowicie bezpiecznym aminokwasem. Należy ją przede wszystkim ograniczać u osób chorych na fenyloketonurię, u których zaburzony jest proces przemiany fenyloalaniny w tyrozynę (co w konsekwencji skutkuje zaburzeniami neurologicznymi). Badania pokazują ponadto, że zbyt duża ilość spożywanego aspartamu może prowadzić do nadmiernego gromadzenia się fenyloalaniny w mózgu, co powoduje obniżenie poziomu serotoniny i stany depresyjne.
foto: Photos.com
Fitosterole
Fitosterole Te roślinne „hormony” charakteryzują się podobnymi właściwościami jak niektóre ludzkie hormony, do których zaliczamy dehydroepiandrosteron, czyli DHEA. Związek ten nazywany hormonem młodości wpływa na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Jak pokazały badania, DHEA działa na podobnej zasadzie jak kwasy tłuszczowe stymulujące dalszy rozpad zgromadzonej tkanki. Ponadto niektóre fitosterole wpływają na przyśpieszenie tempa termogenezy. Najobfitszymi źródłami fitosteroli są rośliny strączkowe (cieciorka, fasola, soczewica, bób, groch), sezam, pestki słonecznika i dyni.
foto: Photos.com
Metyloksantyny
Metyloksantyny Jest to grupa obejmująca substancje czynne różnych pokarmów, określanych wspólnym mianem używek. Zaliczamy do nich kofeinę (kawa, herbata, guarana, mate, orzeszki coli), teobrominę (nasiona kakaowca) i teofilinę (wyciągi z zielonej i czerwonej herbaty). Metyloksantyny – poprzez wpływ na szlaki aktywności noradrenaliny – intensyfikują rozpad cząsteczek tłuszczowych i termogenezę.
foto: Photos.com
wapń
Wapń Od dawna wiadomo było, że wapń (głównie mleko i jego przetwory) wpływa na regulację poziomu ciśnienia tętniczego i działa korzystnie na normalizację masy ciała. Ale dopiero niedawno odkryto mechanizm tego procesu. W 2007 r. zespół Angelo Tremblaya udowodnił, że osoby z niedoborami wapnia mają włączony tryb głodu, co skutkuje większym apetytem i wyższym spożyciem pokarmów, które mają ten niedobór wyrównać. Niedostatek wapnia zmienia także gospodarkę hormonalną, zmuszając komórki tłuszczowe do gromadzenia zapasów. Ponadto wapń tworzy kompleksy z kwasami tłuszczowymi, powodując, że nie są one wykorzystywane przez organizm, tylko wydalane wraz z kałem.
foto: Photos.com
aminy
Aminy W swojej strukturze chemicznej są bardzo podobne do noradrenaliny i podobnie jak ona inicjują rozbicie cząsteczek tłuszczu na mniejsze jednostki. Dwie o najskuteczniejszym działaniu to synefryna (w owocach cytrusowych) oraz piperyna (w czarnym pieprzu).
foto: Photos.com
Polifenole
Polifenole Jest to szeroka grupa składników pokarmowych znanych ze swych właściwości antyoksydacyjnych. Szczególnie znane i cenione wśród polifenoli są flawonoidy, nazywane często witaminą P. Ostatnie badania pokazują, że oprócz właściwości prozdrowotnych polifenole znacznie przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Działają one pobudzająco na wszystkich poziomach uruchamiania rezerw tłuszczowych – tych związanych z działaniem noradrenaliny, hormonów tarczycy i samych kwasów tłuszczowych. Szczególnie bogate w polifenole są cytrusy (zwłaszcza ich biała skórka), owoce jagodowe, ciemne winogrona i herbata (głównie zielona i czerwona).
foto: Photos.com
białko
Białko Jest budulcem całego organizmu. Niemal w ogóle nie gromadzi się w tkance tłuszczowej (jest to proces mało wydajny), jego magazynem pozostają mięśnie, kości, wątroba i plazma krwi. Pełnowartościowe białko (mięso, mleko, jajka, rośliny strączkowe) stymuluje powstawanie somatotropiny (hormonu wzrostu), która działa przeciwstawnie do insuliny. Skutkuje to spowolnieniem procesu przekształcania spożytej glukozy w tkankę tłuszczową. Somatotropina wykazuje ponadto działanie podobne do noradrenaliny.
foto: Photos.com
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...