Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy.
więcej...
foto: Getty Images
2. Rokitnik – do 1100 mg / 100 g
Rokitnik jest zalecany we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C, takich jak brak apetytu, skłonność do występowania siniaków czy bóle mięśni i stawów.
więcej...
foto: Getty Images
3. Porzeczka czarna – 183 mg/ 100 g
Czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa bowiem prawie 260 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
więcej...
foto: Getty Images
5. Truskawki – 66 mg/100 g
Truskawki maja więcej witaminy C niż słynące z niej pomarańcze.
więcej...
foto: Getty Images
6. Pomelo – 61 mg/100 g
Pomelo jest najbogatszym w witaminę C owocem cytrusowym.
więcej...
foto: Getty Images
6. Poziomki – 60 mg/100 g
Poziomki podnoszą odporność organizmu i pomagają walczyć z infekcjami dzięki bardzo dużej ilość witaminy C.
więcej...
foto: Getty Images
7. Kiwi – 59 mg/100 g
Ze względu na zawartość witaminy C i E kiwi bogate w substancje przeciwutleniające, które chronią przed rozwojem wielu chorób, a także przed procesem starzenia.
więcej...
foto: Getty Images
8. Cytryna - Cytryny – 53 mg/100 g
Chociaż cytryna wcale nie jest królową witaminy C, zawiera jej na tyle dużo, by wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji.
więcej...
foto: Getty Images
9. Pomarańcze – 50 mg/100g
Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
więcej...
foto: Getty Images
10. Czerwona porzeczka – 46 mg/100 g
Dzięki witaminie C czerwone porzeczki są "magazynem" aktywnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki niszczące komórki naszego ciała.
więcej...
foto: Getty Images
11. Grejpfrut czerwony – 38 mg/100 g
Orzeźwiający grejpfrut jest prawdziwą witaminową bombą, wzmacniającą odporność organizmu. Miąższ jednego owocu dostarcza więcej witaminy C niż zalecane dzienne zapotrzebowanie.
więcej...
foto: Getty Images
Limonka – 29 mg/100 g
W limonce znajduje się dużo witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego, zmniejszając tym samym podatność na infekcje.