Nasiona i warzywa strączkowe
Najlepiej przyswajalne białko roślinne zawierają soczewica (w 85%) i biała fasola (73%). Ponieważ jednak nasiona strączkowe i pestki nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów, najlepiej łączyć je z białkiem zwierzęcym (np. jajkiem, produktami mlecznymi) bądź z produktami zbożowymi, orzechami, ryżem, kukurydzą, kaszą jaglaną. Nasiona słonecznika maja aż 24 g białka w 100 g, mak niebieski – 20 g/100 g; suche nasiona strączkowe zawierają 20-25 g/100 g, ugotowane – odpowiednio: soczewica –10-12 g/100g, fasola czerwona – 8,1 g/100 g, biała –7 g/100 g, ciecierzyca – 6,6 g/100 g; bób - 5,2 g/100g, bogate w dobrze przyswajalne białko jest także tofu wytwarzane z nasion soi – 12 g/100 g.