Biała marchew, której właściwości tak doceniano w starożytnych Chinach, zawiera wszystkie składniki odżywcze obecne w tradycyjnej marchwi oprócz beta-karotenu.
Źródło: Thinkstockphotos.com
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Marchew fioletowa i czarna
Na rynku dostępne są także odmiany marchewki w kolorze filetowym i czarnym. Zawierają one antocyjany - barwniki roślinne i jednocześnie związki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Ich wysoka zawartość w tych odmianach marchwi wpływa korzystnie na właściwości prozdrowotne tego warzywa.
Źródło: Thinkstockphotos.com
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Żółta marchew
Odmiana żółta zawiera beta-karoten, choć nie w tak dużej ilości jak odmiana pomarańczowa.
Źródło: Thinkstockphotos.com
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Marchew czerwona
Marchew czerwona swoją barwę zawdzięcza zawartości likopenu. Związek ten odpowiada również za kolor pomidorów.