Marchew - właściwości odżywcze. Jakie witaminy ma marchew?
Biała marchew
Biała marchew, której właściwości tak doceniano w starożytnych Chinach, zawiera wszystkie składniki odżywcze obecne w tradycyjnej marchwi oprócz beta-karotenu.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Żółta marchew
Odmiana żółta zawiera beta-karoten, choć nie w tak dużej ilości jak odmiana pomarańczowa.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Marchew fioletowa i czarna
Na rynku dostępne są także odmiany marchewki w kolorze filetowym i czarnym. Zawierają one antocyjany - barwniki roślinne i jednocześnie związki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Ich wysoka zawartość w tych odmianach marchwi wpływa korzystnie na właściwości prozdrowotne tego warzywa.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Marchew czerwona
Marchew czerwona swoją barwę zawdzięcza zawartości likopenu. Związek ten odpowiada również za kolor pomidorów.