Lecznicze właściwości popularnych przypraw
Lecznicze właściwości popularnych przypraw
Pieprz
Właściwości zdrowotne pieprzu wynikają z zawartości piperyny - alkaloidu, który powoduje wzmożoną emisję energii cieplnej przez organizm, skutkiem czego jest intensywniejsze spalanie i zwiększone zużycie zapasów tłuszczowych. Wykazano także działanie przeciwbiegunkowe i immunostymulujące piperyny. Działa również moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Piperyna jest także bardzo silnym antyoksydantem, toteż ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Ponadto piperyna zwiększa poziom melanocytów w organizmie, dlatego wskazana jest szczególnie osobom cierpiącym na bielactwo.
foto: getty images
Kminek
Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie żołądka, jelit, przewodów żółciowych, a także reguluje dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy. Pomaga więc na dolegliwości trawienne, takie jak wzdęcia, odbijanie, bóle brzucha, zaparcia czy brak apetytu. Herbata kminkowa to sprawdzony sposób na kolkę u niemowląt. Olejek kminkowy stosuje się zewnętrznie w przypadkach powierzchniowych zakażeń bakteryjnych, grzybiczych i pasożytniczych (świerzb). Można go wykorzystać do przeciwbólowego masażu.
foto: getty images
Szałwia
Pomaga regulować obfite miesiączki i zmniejsza towarzyszące im dolegliwości bólowe. W okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca i zmniejsza częstotliwość występowania nocnych potów. Dodatkowo ogranicza wahania nastroju i pomaga uporać się z bezsennością. Napar szałwiowy po posiłku pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, ułatwia trawienie i przyswajalność pokarmów. Pomaga też w leczeniu niestrawności i wzdęć. Napary z szałwii stosuje się do leczenia owrzodzeń jamy ustnej, aft i pleśniawek, krwawiących dziąseł, do łagodzenia bólu gardła i zapalenia migdałków. Olejek eteryczny i flawonoidy zawarte w szałwii pomagają leczyć wypryski, trądzik, łuszczycę, grzybicę.
foto: getty images
Kurkuma
W medycynie Dalekiego Wschodu kurkuma stosowana jest m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran. Kurkuma działa rozkurczająco na mięśnie gładkie dróg żółciowych. Wyciągi wodne lub alkoholowe z kłącza kurkumy zaleca się na stany zapalne wątroby, pęcherzyka żółciowego, kamicę dróg żółciowych, upośledzone wydzielanie soków trawiennych, nieżyt żołądka. Likwiduje uczucia pełności, wzdęcia, zaparcia. Kurkumina, główny składnik kurkumy, wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe. Działa ponadto przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Przyczynia się także do unormowania LDL (tzw. złego cholesterolu).
foto: getty images
Tymianek
Ma działanie przeciwbakteryjne i aseptyczne, dlatego skutecznie łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej. Działa także wykrztuśnie i rozkurczowo - tę właściwość tymianku wykorzystano w syropach na kaszel. Ponadto preparaty na bazie tymianku stosowane są w celu leczenia nieżytu żołądka, łagodzenia podrażnionych jelit i dolegliwości wątrobowych, zapobieganiu biegunce. Tymianek ma również działanie przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi bóle reumatyczne, odkaża kanały zębów, łagodzi stany zapalne pochwy.
foto: getty images
Goździki
Wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwpasożytnicze oraz przeciwgrzybicze. Płukanie naparem lub żucie goździków uśmierzy ból gardła, inhalacje goździkowe wspomogą leczenie kataru. Napar z goździków działa też ściągająco na błony śluzowe, dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym może wspomagać leczenie stanów zapalnych i grzybic w jamie ustnej, łagodzić objawy zapalenia dziąseł: ból, pieczenie i swędzenie, a dzięki właściwościom znieczulajacym pomaga złagodzić ból zęba. Naturalny olejek goździkowy pomaga na ból mięśni i stawów.
foto: getty images
Majeranek
Współczesna fitoterapia poleca majeranek na katar (w postaci maści), kaszel, chore zatoki (inhalacje). Majeranek jest składnikiem maści przeciwreumatycznych oraz kropli do płukania jamy ustnej. Stosowany zewnętrznie pomaga w zabliźnianiu trudno gojących się ran. Majeranek pobudza wydzielanie żółci, soków żołądkowych, ma łagodne działanie przeciwzapalne i rozkurczowe na mięśnie gładkie, działa wiatropędnie - w związku z tym można go stosować m.in. na problemy trawienne czy bóle brzucha. Napar z majeranku pomaga też na mdłości w czasie ciąży.
foto: getty images
Cynamon
Za najcenniejsze substancje prozdrowotne cynamonu uważa się aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe, oraz epikatechinę, która razem z aldehydem może zapobiec rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona, oraz wspomóc ich leczenie. Wyciąg z kory cynamonu oraz olejek cynamonowy stosowane są w zatruciach pokarmowych oraz biegunkach. Olejek cynamonowy dodatkowo pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega zaburzeniom jelitowym, a wyciąg z kory cynamonowca cejlońskiego zapobiega wrzodom żołądka.
foto: getty images
Cząber
Jest bogaty w potas, który obniża ciśnienie tętnicze krwi. Jest również dobrym źródłem żelaza, dzięki czemu może wspomóc leczenie anemii. Właściwości przeciwbakteryjne cząber zawdzięcza obecności karwakrolu, który hamuje wzrost bakterii, m.in. Escherichia coli, Bacillus cereus. Natomiast dzięki obecności tymolu cząber zapobiega występowaniu zakażeń grzybiczych. Zawarte w nim witamina C i cynk wspomagają układ odpornościowy. Łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe, jak wzdęcia i biegunki, pobudza wydzielanie soków trawiennych i wspomaga trawienie.
foto: getty images
Estragon
Ekstrakty z estragonu oraz składniki aktywne tego ziela mają udowodnione szerokie działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, zapobiegające agregacji płytek krwi, ochronne dla żołądka i wątroby. Ponadto estragon zmniejsza oporność komórek na insulinę i pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi. Udowodniono jego aktywność antyoksydacyjną: korzenie, łodygi, liście i kwiatostany estragonu zawierają enzym peroksydazę, która chroni komórki przed szkodliwymi procesami utleniania.
foto: getty images
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...