
Kurze, strusie, a może przepiórcze? Które jajka warto zaprosić na stół
Chcesz spróbować czegoś nowego w kuchni? A może marzy ci się bardziej urozmaicony stół wielkanocny? Teoretycznie nie musisz ograniczać się do jaj kurzych. Pytanie, co faktycznie zyskasz, sięgając po jajka kacze, gęsie, strusie, przepiórcze czy indycze.
Które jajka wybrać? jest kilka możliwości
Walory smakowe, zdrowotne, ale także wygoda przy przygotowywaniu posiłków, ekonomia i wydajność hodowli - wiele czynników spowodowało, że to akurat jajka kurze królują na naszych stołach.
Czego spodziewać się po innych, teoretycznych propozycjach?

Jajka kacze
Jeśli nie jesteś ekspertem od jajek, trudno od razu odróżnić jajko kacze od kurzego. Jest od niego przede wszystkim większe (o ok. 30 proc.). Spożywanie jaj kaczych wiąże się z większym zagrożeniem salmonellą. Takie jajka zawierają znacznie więcej cholesterolu, więc jeśli musisz go ograniczać, warto o tym pamiętać.
Wielu osobom nie smakują jajka kacze ze względu na charakterystyczny "oleisty" smak, ale to kwestia gustu. W Azji mają wielu zwolenników.

Jajka gęsie
Ryzyko zakażenia salmonellą jest naprawdę spore. Jaj gęsi nie spożywamy na miękko, bo bakterie są często nawet wewnątrz jajka. Zresztą, ich smak sprawia, że prędzej nadają się do wypieków niż do dań, w których wybija się ich smak: z wyraźnym posmakiem tłuszczu.
Jaja gęsie są większe od kurzych, a nawet od kaczych i indyczych. Ich największą zaletą jest idealna proporcja kwasów omega-3 do omega-6.

Jajka przepiórcze
Charakterystyczne jajka przepiórki chyba rozpozna każdy: małe, nakrapiane, przyjemne w smaku. Są chętnie spożywane ze względu na wysoki udział żółtka w stosunku do białka.
Wysoka wartość odżywcza jaj przepiórczych wynika z dużej zawartości niezbędnych aminokwasów egzogennych oraz żelaza, karotenu, łatwo przyswajalnego fosforu, miedzi i witamin z grupy B.
Są droższe od kurzych, ale iwele osób uważa, że warte swojej ceny, więc dość często dostępne w sprzedaży.

Jajka indycze
Smaczne, zdrowe, większe. Zawierają więcej białka i dostarczają więcej energii. Dlaczego nie podbiły naszych stołów?Ze względu na koszty utrzymania indyka i to, że znosi on jaja rzadko, indyków praktycznie nie hoduje się na jaja.

Jajka strusia
Jednym strusim jajem można spokojnie obdzielić całą rodzinę. Waży ponad półtora kilograma; białko stanowi ok. kilograma, żółtko ok. 320 g. Jest zdrowe, pożywne, godne polecenia.
Bez dłuta i młotka raczej się nie obejdzie, bo bardzo trudno przebić się przez twardą skorupę.

Jajko kurze
Zwycięzca może być jeden. Tanie, smaczne, o wszechstronnym zastosowaniu. Białko jaja kurzego niemal w 90 proc. jest wodą. Pozostałe 9 proc. to cenne aminokwasy, a jedynie niepełny procent stanowią łącznie węglowodany (glukoza), witaminy oraz sole mineralne. Sto gramów białka dostarcza tylko 45 kcal.
W porównaniu z białkiem żółtko jaja kurzego to prawdziwa bomba kaloryczna (350 kcal na 100 g), ale nie demonizujmy! Jedno jajko waży ok. 55 g. Dwa spore jaja, zjedzone w całości, to dopiero ok. 150 kcal.
Jajko kurze zawiera dobrei tłuszcze i odżywcze białko, a także witaminy A,D, E, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, sód. Sprzyja wzmacnianiu odporności (choćby dzięki zawartości plazmy w żółtku), prawidłowemu funkcjonowaniu układu krążenia, a także układu kostnego.