KASZTANY JADALNE - właściwości odżywcze. Przepisy na dania z kasztanów jadalnych
Owoce kasztanów jadalnych to spłaszczone brązowe orzechy (po 1-3 w zielonych okrywach owocowych), gęsto pokryte ostrymi i rozgałęzionymi kolcami. W okresie od października do listopada dojrzałe okrywy pękają i rozpadają się na 4 części.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Kasztany jadalne
Świeże kasztany jadane są na surowo. Wyschnięte spożywane są po upieczeniu.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Kasztany jadalne
Mąka z kasztana jadalnego jest bogatym źródłem węglowodanów i wykorzystuje się ją jako dodatek do wyrobów cukierniczych, chleba, pudingu.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Zupa z kasztanów jadalnych
Zupa z kasztanów jadalnych
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Castagnaccio, czyli ciasto kasztanowe
Castagnaccio to ciasto kasztanowe przygotowane na bazie mąki kasztanowej z dodatkiem rodzynek, orzeszków pinii, orzechów włoskich i rozmarynu.