Nie dość, że smaczne, to jeszcze zdrowe! Poznaj 5 powodów, dla których warto je jeść.
więcej...
foto: Getty Images
Niski indeks glikemiczny
Jeżyny są owocami o niskim indeksie glikemicznym - wynosi on 25. Owoce te mogą być więc z powodzeniem wybierane przez diabetyków.
więcej...
foto: Getty Images
Witamina C
Jeżyny są dobrym źródłem witaminy C. Szklanka jeżyn pokrywa 60 procent dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
więcej...
foto: Getty Images
Niskokaloryczne
Jeżyny mają bardzo mało kalorii, dlatego warto je wkomponować do swojej diety. 100 g tych owoców to zaledwie 43 kcal! Dodatkowo dzięki zawartości pektyn dają uczucie sytości.
więcej...
foto: Getty Images
Na PMS
Jeżyny są źródłem fitoestrogenów, czyli naturalnych estrogenów roślinnych. Wykazują one podobne działanie do żeńskich hormonów, dlatego mogą złagodzić objawy PMS.
więcej...
foto: Getty Images
Na zdrowe serce
Owoce te są również bogate w antocyjany. Dzięki temu mogą wspomóc pracę układu krążenia dzięki zwiększeniu elastyczności naczyń włosowatych.