
Jak odgrzać mięso?
Mięso można odgrzać w piekarniku. Aby nie stało się suche, to jest pewien trik, który warto wykorzystać. Przed włożeniem do piekarnika mięso najlepiej pokroić na kawałki, owinąć folią aluminiową (błyszczącą stroną od wewnątrz) i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Następnie wlać jeszcze trochę wody i gotowe. Równie dobrym sposobem jest podgrzewanie mięsa na patelni lub w rondlu – wystarczy jedynie dno zwilżyć wodą i tyle. Nie należy używać tłuszczu do smażenia.
Źródło: Getty Images

Jak odgrzać pizzę?
Są trzy sposoby na odgrzewanie „wczorajszej” pizzy: w piekarniku, kuchence mikrofalowej i na patelni. Wszystko zależy od tego też, jaki efekt chcemy uzyskać. Zazwyczaj pizza odgrzana w mikrofali jest sucha i gumowata. Lepszym rozwiązaniem jest jednak odgrzanie pizzy w piekarniku. Urządzenie należy nagrzać na około 180 stopni Celsjusza, a kawałki pizzy ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i piec przez około 15-20 minut we wskazanej temperaturze. Patelni można też użyć do odgrzewania pizzy – na rozgrzanym naczyniu kuchennym rozłożyć kawałki i całość przykryć delikatnie folią aluminiową. Należy podgrzewać na małym ogniu przez około 5-10 minut. Warto też sprawdzać, czy ciasto przypadkiem nie przywiera do dna patelni.
Źródło: Getty Images

Jak odgrzać ryż?
Ugotowałeś znowu za dużo ryżu? Nie martw się! Przecież te białe ziarenka można bez problemu odgrzać na drugi dzień. Jeśli jest to zwykły ryż (bez sosu), to wystarczy go zanurzyć we wrzącej wodzie na około 1 minutę. A co zrobić, jeśli jest to ryż zanurzony w smacznym sosie? Podgrzać danie na patelni – warto podlać je odrobiną wody lub śmietanki. Po kilku minutach powinno być gotowe do konsumpcji.
Źródło: Getty Images

Jak odgrzać makaron?
W naszym repertuarze drugi specjał kuchni włoskiej, czyli makaron. Świetnym sposobem jest odgrzanie makaronu z aromatycznym sosem pomidorowym czy carbonara w piekarniku. Resztki, jakie pozostały z obiadu, należy umieść w naczyniu żaroodpornym, a później włożyć do rozgrzanego urządzenia do 175 stopni Celsjusza. Potrawa będzie gotowa do spożycia po 20 minutach. Zawsze makaron można podgrzać na patelni tak samo jak ryż.
Źródło: Getty Images

Jak odgrzać łososia?
Łosoś jest najsmaczniejszy bezpośrednio po ugotowaniu. Jeśli zostały resztki po obiedzie, to szkoda je wyrzucać, prawda? Jak zatem odgrzać łososia? Na pewnie nie w kuchence mikrofalowej, ponieważ łosoś zrobi się suchy i utraci swoją soczystość. W tym przypadku najlepszym sposobem jest podgrzanie łososia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Przed włożeniem należy skropić rybę sokiem z cytryny i oliwą z oliwek w celu zachowania wszystkich walorów smakowych. Naczynie należy przykryć folią aluminiową, która zapobiega zarówno wysychaniu, jak i przypalaniu się ryby. Następnie ustawić stoper na 15 minut i to wszystko.
Źródło: Getty Images
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...