Kolcowój to krzew o wysokości od 1 do 3 m, o łukowato zwisających gałązkach pokrytych kolcami. Daje on owoce (jagody goji) o podłużnym kształcie i koralowej barwie, które przypominają owoce berberysu. Fot. Paul144/Wikimedia Commons
więcej...
foto: Wikimedia Commons
Jagody goji
Jagody goji są tak delikatne, że nie można ich dotykać rękami. Gdy się je dotyka, zachodzi reakcja utleniania i owoce zmieniają barwę z koralowej na czarną. W związku z tym jagody goji należy zrywać z ogonkami lub delikatnie strząsnąć je na miękkie podłoże i suszyć w cieniu. Fot. Paul Gross (paul144) and Richard Zhang/Wikimedia Commons
więcej...
foto: Wikimedia Commons
Jagody goji
Suszone jagody goji przypominają coś pomiędzy dużymi rodzynkami a suszoną żurawiną. Fot. Lamiot/Wikimedia Commons
więcej...
foto: Wikimedia Commons
Jagody goji
Jagody goji najlepiej kupować paczkowane. Jeśli już jednak zdecydujemy się na te sprzedane luzem, na wagę, należy wybierać te, które będą suche i nie będą sklejać się w wilgotną papkę. Fot. Vmenkov/Wikimedia Commons, lic. CC BY-SA 3.0