Jagody są koloru ciemnoniebieskiego, granatowego bądź ciemnofioletowego z woskowym nalotem, wielkości od 1,5 do 3 cm i wadze 0,6-2 g. Kształt owoców jest różny, ale najczęściej cylindryczny.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Jagoda kamczacka
Owoce jagody kamczackiej są słodko-kwaśne w smaku, idealnie nadają się do spożycia na surowo, można z nich robić przetwory i nalewki. Jagody nadają się również do mrożenia i suszenia.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Jagoda kamczacka
Środowiskiem naturalnym jagody kamczackiej jest Azja północno-wschodnia. Roślina ta uprawiana jest w chłodniejszych rejonach północnej Europy, także w Polsce.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka należy do krzewów długowiecznych – może owocować nawet przez 35-40 lat.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka to jeden z najwcześniej owocujących krzewów – owoce dojrzewają już pod koniec maja i na początku czerwca, jeszcze przed pierwszymi truskawkami.