Ile białka ma soja, ciecierzyca i inne rośliny strączkowe?
Soja
Soja jest jedyną rośliną strączkową, która zawiera tak duże ilości białka! Warto więc do swojej diety włączyć produkty sojowe.100 g soi to 36,49 g białka.
więcej...
foto: Getty images
Soczewica
Soczewica, wraz z innymi roślinami strączkowymi, ma dużo mniej białka, niż soja. W 100 g soczewicy znajdziemy 9,02 g białka.
więcej...
foto: Getty images
Ciecierzyca
Niewiele mniej białka ma ciecierzyca! 8,86 g w 100 g.
więcej...
foto: Getty images
Fasola
Fasola jest na czwartym miejscu wśród roślin strączkowych jeśli chodzi o źródło białka. W 100 g fasoli znajdziemy 8, 67 g białka.
więcej...
foto: Getty images
Groch
Zawartość białka w grochu jest bardzo zbliżona do fasoli. Jest jedynie o 0,33 g mniejsza.
więcej...
foto: Getty images
Bób
Smacznym źródłem białka jest także bób. W 100 g bobu jest 7,60 g białka.
więcej...
foto: Getty images
Groszek cukrowy
Najmniej białka ma groszek cukrowy. Choć jest bardzo smaczny, w 100 g ma zaledwie 2 g białka.