Hoduj kiełki - są zdrowe
Kiełki owsa
Kiełki owsa zawierają wszystkie ważne witaminy (A, B, C, E), wiele minerałów i pierwiastków śladowych (żelazo, wapń, fosfor, cynk, mangan, jod, miedź), a także białka i tłuszcze. Chronią przed wolnymi rodnikami, regulują gospodarkę hormonalną organizmu. Ze względu na zawartość witaminy E wpływają na płodność. Mają bardzo łagodny smak. Można je dodać do musli, leguminy, jogurtu albo koktajlu mlecznego. Źdźbłami można doprawić potrawy (zamiast natką i koperkiem), ale dobrze komponują się też z rozmaitymi kiełkami, szczypiorkiem, rzodkiewką i wszelką zieleniną.
Moczenie: 4 godziny,
Kiełkowanie: 2–3 dni (można zbierać, gdy urosną na długość ziarna).
Gdy po 8–12 dniach urosną na wysokość 8–10 cm, można zbierać zieloną część rośliny.