
Fit lunchbox z plackami kukurydzianymi (300 kcal)
Składniki:
1 puszka kukurydzy,
2 jajka,
2/3 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki kukurydzianej,
2/3 szklanki maślanki,
2 cebule dymki,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia (np. kokosowy)
Przygotowanie:
Kukurydzę odcedź i odłóż ją do osobnej miski. Szalotkę posiekaj razem ze szczypiorkiem. Wymieszaj mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Jajka wbij do miski, dodaj maślankę i roztrzep. Połącz partiami suche składniki z mokrymi i wymieszaj na gładką masę. Dodaj kukurydzę, cebulkę, szczypiorek i przypraw do smaku. Smaż placki na rumiano z obu stron. Z przepisu wychodzą 3 porcje.
Źródło: thinkstockphotos.com

Fit lunchbox z ryżem, łososiem i brokułami (450 kcal)
Składniki:
mały filet z łososia (150 g)
kilka różyczek brokułu
pół torebki ryżu
1 ząbek czosnku
pół cebuli
ostra i słodka papryka
pieprz, sól
łyżka masła
Przygotowanie:
Ugotuj ryż. W osobnym garnku ułóż łososia, zalej go zimną wodą, dodaj sól do smaku i gotuj przez 10-15 minut. W tym czasie brokuły umyj, a następnie przygotuj cebulę: posiekaj ją i zeszklij na patelni na łyżce masła, potem dodaj sprasowany czosnek. Do cebuli dodaj brokuły, podlej je wodą, przypraw i duś pod przykryciem, aż będą miękkie. Do całości dodaj ryż i wymieszaj. Ugotowanego łososia ostudź, a następnie porwij palcami na kawałki i wymieszaj z ryżem i brokułami.
Źródło: thinkstockphotos.com

Dietetyczny chlebek bananowy (200 kcal)
Składniki:
3 małe bardzo dojrzałe banany,
3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej,
1 jajko,
1/2 łyżeczki sody,
2 łyżki miodu,
przyprawy: cynamon, imbir, sól
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Obierz banany, pokrój na plasterki i zmiksuj za pomocą blendera z jajkami na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę, sodę, imbir, cynamon, szczyptę soli i miód, dokładnie wymieszaj. Przełóż do podłużnej formy i piecz w piekarniku ok. 40 minut do suchego patyczka.
Kawałek chlebka ma ok. 50 kcal, zalecana porcja to 4 kawałki. Chlebek dobrze smakuje posmarowany masłem orzechowym .
Źródło: thinkstockphotos.com

Lunchbox z kurczakiem, awokado i pomarańczami (370 kcal)
Składniki:
100 g piersi kurczaka,
1-2 łyżeczki curry,
1 opakowanie mix sałat,
połowa pomarańczy,
1/2 awokado,
łyżka posiekanej czerwonej cebuli,
¼ łyżki stołowej sosu winegret
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w kostkę, skrop oliwą, wymieszaj z przyprawą curry i usmaż. Pomarańczę obierz ze skórki, a następnie również pokrój w kostkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, obierz i pokrój w paski. Ułóż kurczaka i warzywa na mieszance sałat. Tuż przed samym zjedzeniem lunchu polej całość sosem winegret i wymieszaj.
Źródło: thinkstockphotos.com
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...