
Jarmuż jako źródło antyoksydantów
Jarmuż zawiera antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze), z których najcenniejszy jest sulforafan ze względu na jego właściwości antynowotworowe. Z badań naukowych wynika, że regularne spożywanie jarmużu może chronić m.in. przed rakiem płuc, jelita grubego czy prostaty. Zielone warzywo liściaste jest także bogate w beta-karoten, witaminę C, polifenole i flawonole. Na przykład flawonole: kwercetyna i kemferol wspierają prawidłowe funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych oraz wpływają na obniżenie ciśnienia krwi.
Źródło: Getty Images

Jarmuż bogaty w witaminę K
Witamina K to jedna z podstawowych witamin, która pełni ważną funkcję w organizmie – od niej zależą procesy krzepnięcia krwi i mineralizacji tkanek. To właśnie jarmuż jest jednym z najlepszych źródeł witaminy K. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera znacznie więcej witaminy K, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie.
Źródło: Getty Images

Ma też dużo beta-karotenu
Jarmuż ma spore ilości beta-karotenu, z którego wytwarza witaminę A dla zdrowych oczu i poprawnego widzenia. Witamina ta utrzymuje także w dobrej kondycji włosy, paznokcie i skórę. Z tego powodu jarmuż jest skutecznym sposobem na zwiększenie poziomu witaminy A w organizmie.
Źródło: Getty Images

Jarmuż jako skarbnica wapnia
Jarmuż to warzywo, które regularnie powinni spożywać zarówno weganie, wegetarianie, jak i osoby chore na osteoporozę. Okazuje się, że jarmuż zawiera nawet dwa razy więcej wapnia niż mleko. 100 ml mleka zawiera ok. 112 mg wapnia, natomiast w 100 g jarmużu znajduje się go prawie dwa razy więcej – 219 mg. Warto jednak zaznaczyć, że łatwiej jest wypić pół szklanki mleka (100 g), niż zjeść ok. 4 garści liści jarmużu (100 g).
Źródło: Getty Images

Jarmuż to dobry sposób na odchudzanie
Jedzenie jarmużu może sprzyjać utracie wagi. To zielone warzywo liściaste ma niską wartość energetyczną ze względu na sporą zawartość wody i błonnika. Wiele badań naukowych pokazuje, że jedzenie dużej ilości produktów o niskiej gęstości energetycznej wspomaga zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Dzięki temu jarmuż stanowi doskonały dodatek diety odchudzającej.
Źródło: Getty Images
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...