
Miody: kieruj się nie tylko smakiem
Oczywiście miód, jako dodatek do żywności, powinien ci smakować i cieszyć oczy. Warto jednak zaufać specjalistom od apiterapii i postawić na taki, który może najlepiej przysłużyć się zdrowiu.
Pamiętaj jednak, że te różnice są jednak dość subtelne i umowne. Najlepiej próbować różnych miodów, bo w różnorodności siła. Warto też jednak wiedzieć, czego spodziewać się po wybieranym miodzie.

Miód akacjowy
Chociaż ten dostępny u nas wcale nie powstaje z akacji, a z kwiatów robinii akacjowej, zwanej też fałszywą akacją, pod taką nazwą jest głównie oferowany.
Miód akacjowy jest jasnożółty, czasem niemal bezbarwny w formie płynnej. Krystalizacja miodu akacjowego sprawia, że przyjmuje odcień kremowy, słomkowy.
Taki miód sprawdza się głównie wtedy, gdy masz problemy z układem pokarmowym.
Ma pomagać w zaburzeniach trawienia, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, dwunastnicy i jelit. Przeciwdziała refluksowi i zgadze, gdyż reguluje wydzielanie soków żołądkowych.

Miód gryczany
Miód gryczany ma ciemnobrązowy, wręcz hebanowy, kolor, a jego smak jest nieco ziołowy, korzenny, karmelowy. Dlatego dobrze komponuje się nie tylko z deserami, ale też z pieczonym mięsem i gulaszem, wzbogaca sosy i nalewki.
uwaga, jest dość ostry. Nie przepadają za nim dzieci.
Wspiera pracę serca, wątroby i układu krążenia. Jest dość bogaty w dobrze przyswajane żelazo. Cenią go sportowcy.

Miód rzepakowy
Miód rzepakowy wyróżnia kremowa, niemal biała barwa i łagodny smak. Po krystalizacji przypomina smalec. Kochają go dzieci, bo to najsłodszy ze wszystkich miodów.
Poleca się go osobom z nadciśnieniem tętniczym, osłabionym, ze schorzeniami wątroby. Nie jest jednak mocarzem w walce z przeziębieniem.

Miód lipowy
Kojarzony jest przede wszystkim jako remedium na przeziębienie i słusznie. Liczne badania potwierdzają jego silne działanie przeciwbakteryjne.
Ma działanie napotne, przeciwkaszlowe, wykrztuśne i przeciwskurczowe.
To miód o wyrazistym smaku. Generalnie słodki, ale i lekko kwaskowy, a po krystalizacji czasem pojawia się posmak gorzkawy.

Miód wielokwiatowy
Nazwa zobowiązuje - to najbardziej uniwersalny z miodów i zarazem nieprzewidywalny. O jego ostatecznym składzie decydują pszczoły, które na różnych kwiatkach siadają.
Miody wielokwiatowe różnią się barwą i składem, ale generalnie wyróżnia je bogactwo składników. Łączą w sobie wiele zalet miodów: działają wzmacniająco, wspierają serce, odporność, sprawdzają się w sezonie infekcji, działają przeciwalergicznie.